VerRutteling…

Het begint haast onchristelijk te worden of misschien moet ik wel zeggen: christelijk. De ontkerstening van onze samenleving neemt zolangzamerhand bizarre vormen aan. Gisteren vernam ik dat ons kabinet de christelijke jaartelling heeft afgeschaft. Gewoon, zo met één pennenstreek, met hetzelfde  gemak waarmee Karel de Grote heidenen tot het nieuwe geloof bombardeerde.

Zo op het eerste gezicht heeft de maatregel geen enkele betekenis en op het tweede en derde gezicht ook niet. En toch past het bij een serie zinloze symboliekmaatregelen die deze premier kenmerkt. Een ander voorbeeld: 130 km op de snelwegen. Dat idee had hij opgedaan op een aantal slecht bezochte partijbijeenkomste  maar mensen zich erover beklaagden dat je op onze snelwegen niet meer “door” kunt rijden. Een gotspe want in zeer grote delen van Frankrijk en Duitsland is 120 km de absolute bovengrens en het maximum geldt in z’n geheel voor Spanje, België en Luxemburg. Maar het bekt allemaal wel lekker: doorrijden. En in dat verband valt ook de nieuwe maatregel rond de jaartelling: afschaffen van christelijke toestanden. Je hebt er niks aan maar het lijkt wel iets. Ik noem dat verrutteling maar het had netzo goed anders kunnen heten al bekt “verrutteling” verre weg het beste.

Het probleem is natuurlijk wel dat het allemaal kleine ondergravinkjes zijn van onze samenleving en cultuur. Die zijn  namelijk voor ene heel groot deel op christelijke uitgangspunten gebaseerd, of je dat nu leuk vindt of niet. Zelfs de Nederlandse socialisten hebben een sterk christelijke inslag. Alleen met een slopersmentaliteit kun je daar de brokken van afhakken. Het gebeurt waarschijnlijk ook met een totaal gebrek aan besef  dat de Partij voor Verstandelijke Verrommeling (PVV) er wel bij vaart. De aanhang van deze partij bestaat uit mensen die ieder houvast in de samenleving kwijt zijn. Weliswaar zeggen zij de Nederlandse cultuur te bewieroken maar gevraagd naar de kenmerken van die cultuur, weten zij daarop veelal geen antwoord te geven. Dat komt door het voortdurende loslaten van al die zaken die de Nederlandse cultuur hebben gekenmerkt. De eerste schadelijke beweging op dat gebied was de ontzuiling. De tweede was het lukraak onderbrengen van allochtonen in de minst gefortuneerde wijken van ons land.

Geestelijke huisuitzetting

Ontzuiling heeft geen grotere samenhang in de samenleving gebracht maar meer versnippering. Ontzuiling maakt onderdeel uit van de geestelijke huisuitzetting die de afgelopen veertig jaar aan de gang is geweest. Daardoor raakten grote groepen mensen hun houvast, nest en vertrouwen kwijt. Gevoelens van onbehagen en onveiligheid groeiden hand over hand. Gevoelens….want absolute gegevens over veiligheid bijvoorbeeld laten een heel wat gunstiger beeld zien van de veiligheid in de meeste delen van het land. Nauw daarbij aansluitend past het idee van de crimefighters die eens flink zullen laten zien hoe zij de misdaad aanpakken. In werkelijkheid komen zij niet veel verder dan de schil want misdaad komt grotendeels uit onvrede en onvermogen voort en daaraan doen zij niets.

Die gevoelens van onbehagen en onveiligheid nu gingen gepaard met een losmakingsproces van de bovenste politieke lagen van de rest van de samenleving. “Drs”  werd zo ongeveer een voorwaarde voor het kamerlidmaatschap, al is onduidelijk waarom dat zo was. Er zijn maar weinig doctorandussen die in de loop van de jaren hebben laten zien waarom juist zij zo geschikt waren voor het bestuurdersschap. Alles bij elkaar: de mensen herkenden hun eigen woonbuurt niet meer, ze raakten hun sociale netwerk kwijt (ontzuiling), de band met de dagelijkse cultuur en…de relatie met de bestuurders. Niet voor niets zijn de politieke partijen leeg gelopen.

Wortels

De grote vraag blijft: waarom zou je de christelijke jaartelling afschaffen, behalve dan dat je het woord “christelijk”  nooit meer horen wilt. Onze samenleving is altijd gebaseerd geweest op christelijke (Bijbel) en humanistische (Griekse filosofen) beginselen. Ik durf zelfs de stelling aan te gaan dat wij dankzij de Griekse filosofieën in staat zijn geweest die twee met elkaar te verzoenen. De band tussen beide was altijd groter en sterker dan men vermoedelijk heeft durven toegeven, aan beide kanten. En dan waren er natuurlijk de oud-Germaanse en mogelijk zelfs Keltische cultuurelementen zoals de kerstboom en het herrie maken met Oudjaar. Opvallend is dat het laatste bijvoorbeeld in een land in Spanje haast niet voorkomt. De uitleg is dat Spanje geen Germaanse basis heeft. Ontworteling is ook het pleidooi voor blanke Pieten bij Sinterklaas…karakteristiek voor een samenleving als de Nederlandse die altijd maar de suggestie wil wekken tolerant te zijn. En dat zijn dan alleen nog maar kenmerken rond de feesten. Wie heeft het nog over de sociale cultuur die voortkomt uit het sterk huiselijke leven..sociaal en toch in partjes? Ja, dat kan…de woningbouwcorporaties oude stijl waren daarvan het ultieme voorbeeld. En wat te denken van onze spelling die zo vaak veranderd wordt dat je aan een woord niet meer kunt zien wat de bron ervan is?

Geblindeerd

Rutte is historicus, dat wil zeggen hij heeft dat vak gestudeerd maar ik krijg nu de indruk dat hij er nooit iets van begrepen heeft. Klaarblijkelijk denkt hij dat het er in de geschiedenis om gaat dat dingen veranderen maar dat is niet zo. Veel belangrijker is datgene wat een rots in de branding blijkt te zijn…datgene wat mensen een stevige ondergrond geeft, datgene wat het paradigma (dat woord moet hij begrijpen) vormt voor hun handelen. Alleen op een vaste ondergrond kan iets moois verrijzen, dat kan zelfs iets nieuws zijn. Dat doet mij denken aan een rijmpje uit mij  jeugd:

Er was er eens een mannetje dat was niet wijs,

Dat bouwde zijn huisje al op het ijs,

’t Begon te dooien en niet te vriezen,

Toen moest het mannetje zijn huisje verliezen.

Het ontbreekt Rutte en vele andere politici aan een echte visie op de samenleving en om dat te verdoezelen komen ze met niet alleen onzinnige maar ook nog eens zeer schadelijke maatregelen, zoals ook gisteren weer het geval was. Het lijkt of zij daadwerkelijk iets veranderen en vernieuwen maar in werkelijkheid is het pure sloop.

Nu zullen we van die afschaffing van de christelijke tijdrekening voorlopig niet al teveel merken, neem ik aan. Ik zou tot op heden niet weten wat voor geboortejaar ik zou moeten invullen in plaats van 1946.  In dat opzicht lijkt het allemaal misschien een kleinigheid maar in de hierboven genoemde context is het een element in een totaal verderfelijke trend.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s