Uitglijer of uitschieter van Jeroen Pauw

Was het een journalistieke uitglijer of een uitschieter van Jeroen Pauw? Zijn opmerking tegen Jan Marijnissen dat het neo-liberalisme ons welvaart heeft gebracht? We zijn niet zo erg meer gewend aan journalistieke uitschieters, zeker niet van de “gezeten”  journalistiek. Die hanteert het vak veelal als een routinematige zaak en zelden nog spitsvondig. Een uitglijer dan?

Historisch gezien is de opmerking van Pauw in elk geval kletskoek. De welvaart van het “vrije westen” is niet het gevolg van het neo liberalisme maar vooral van de inzet van de generatie die de samenleving opnieuw opbouwde na WOII. De grondslagen van de welvaart, met al haar tekortkomingen, zijn vooral gelegd in de vijftiger en zestiger jaren en kort daarop steeg de welvaart tot ongekende hoogte. Het neo liberalisme echter kwam pas op na de ineenstorting van de USSR, in 1985 zo ongeveer. Het belichaamt de overwinningsroes van al degenen die menen dat het kapitalisme superieur is aan het socialisme. Een misvatting van de bovenste plank want het kapitalisme dat het monopolie kreeg na 1985 heeft de wereld vooral de ene na de andere crisis gebracht, geen welvaart. De ongebreidelde mogelijkheden van de leeneconomie zijn daarvan de belangrijkste oorzaak. Overigens bracht het neo-liberalisme wel welvaart voor een heel kleine groep speculerende beursbeleggers. Aan de andere kant ging een deel van deze speculanten, aangelokt door hoge rendementen, ook grandioos de mist in.

Het socialisme van de USSR heeft zich tot op heden rationeler getoond dat het kapitalisme van het neo liberalisme. Het socialisme heeft namelijk toegegeven dat het systeem spaak was gelopen terwijl het kapitalisme nog steeds staande houdt dat het de meest oorspronkelijke en logische vorm van economie vertegenwoordigt.In werkelijkheid is ook dat kletskoek aangezien de mens in zijn allervroegste samenlevingen ongetwijfeld een sociaal economisch beleid heeft gevoerd waarin ieder lid van de uiterst kleine gemeenschappen zijn of haar functie had ten bate van de hele gemeenschap. Al met al heeft het neo liberalisme dan ook vooral verdwazing, misleiding en strubbelingen gebracht en zeker geen. welvaart.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

 

 

http://pauwenwitteman.vara.nl

Advertenties

One thought on “Uitglijer of uitschieter van Jeroen Pauw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s