De republiek als vergissing

En daar heb je ze weer: de republikeinen die van de daken schreeuwen dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met die geldverslindende hypocriete monarchie. Op naar de democratische republiek! Ik maak me sterk dat zij de eersten zijn die in dat geval alle nadelen van de republiek gaan publiceren maar goed…

Ik ben er niet voor. Ik ben niet voor een republiek en zeker op het ogenblik niet. Waarom niet? Daar kom ik zo op maar laat ik om te beginnen even vaststellen dat elke republiek de neiging heeft om te transformeren in een monarchie en andersom is ook waar. Daar is natuurlijk een reden voor en dus zullen aan beide staatsvormen wel voordelen zitten. Een moderne republiek met monarchistische trekjes is Rusland maar ook in de VS kondigen zich de eerste tekenen al aan.

Een republiek zou volgens de voorstanders veel goedkoper zijn. Soms proberen ze me zelfs dit allerslechtste argument voor te rekenen maar ik geloof er geen barst van. Het gaat er natuurlijk wel om alle kosten te betrekken in zo’n berekening en dat doen ze meestal niet. Veel belangrijker en erger is dat een republiek op dit moment sowieso ongewenst is. Dat heeft te maken met die andere drogreden: een republiek is democratischer.

Daar klopt dus inderdaad geen hout van.

Ik kan een hele reeks van republieken noemen die verre van democratisch zijn. Noord-Korea is er één van, Wit-Rusland ligt aanmerkelijk dichterbij. Een aantal republieken is ook niet verweven met de democratie zoals Bulgarije of zelfs Italië waar een idioot als Berlusconi het tot premier kan schoppen. Daarnaast kan ik een hele reeks monarchieën opnoemen die aanmerkelijk democratischer zijn dan veel republieken. Nee…de democratie begint en eindigt niet bi het stemhokje of het rode potlood. Democratie begint bij respect. En juist dat respect ontbreekt ten enen male in onze samenleving.

Respect voor wat een ander denkt en zegt is vervangen door “de vrijheid van meningsuiting/scheldermaaroplos” cultuur. Die cultuur leidt, begrijpelijkerwijs tot meer verdeeldheid in de samenleving want schelden doet weliswaar geen zeer maar het vormt ook geen basis voor vriend- of bondgenootschappen. Ee gekozen staatshoofd zou daar alleen maar nog meer partij worden dan een monarch, juist omdat hij/zij deel is van een politieke groepering.

Dat wil allemaal niet zeggen dat een monarchie geen grenzen kent. Die zijn er nadrukkelijk wel. In de eerste plaats behoort de monarch daadwerkelijk onafhankelijk te zijn en dus geen speciale politieke banden te onderhouden en ook geen zakelijke belangen in de samenleving te hebben. Ook niet in het buitenland. In de tweede plaats behoort de monarch ten volle op zijn/haar taak berekend te zijn. De Tweede Kamer houdt daar toezicht op en als de monarch ongeschikt is: wieberen…..  Dat betekent dan weer niet dat hij/zij moet opstappen bij de eerste de beste keer dat er onenigheid bestaat met wie dan ook.

Voorts mag de erfopvolging uitsluitend bestaan uit partner, kroonprins(es) en 1 reserve. Mocht dat achteraf onvoldoede blijken te zijn, dan zal de Tweede Kamer iemand anders gaan zoeken om de functie over te nemen of waar te nemen. Ziezo….dat geouwehoer over republiek….

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s