Paars is iets raars

Wie twitter en andere sociale media doorleest, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat er maar een ding is dat mensen bezighoudt: poen. In verreweg de meeste gevallen gaat het zelfs om “zuur” verdiend geld. Als iemand daarover praat, denk ik altijd: was dan iets anders gaan doen…maar goed.

Geld lijkt het enige nog te zijn wat ons beweegt en natuurlijk, gezegden als “money makes the world go around”  versterken dat. Die hele ontwikkeling komt natuurlijk niet zo maar uit de lucht vallen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is de indruk gewekt dat ons geluk afhankelijk was van geld. Die opvatting kwam in elk geval uit de VS, daar bestond ze al vele tientallen jaren: geld maken en je vooral van niemand iets aantrekken. Hooguit van een onbewegelijk God in een donkere pandjesjas en met strikje. Die had het goed met je voor als het financieel goed met je ging. Die gedachte viel vooral in Calvinistisch gebied in Europa in zeer vruchtbare aarde.

Nadat Gorbatsjov in 1985 toegaf dat het Sovjetsysteem door en door verrot was, was helemaal het hek van de dam. De superioriteit van het kapitalisme leek bevestigd te zijn door de geschiedenis en het neo-liberalisme kwam op. Een vorm van liberalisme dat zich had ontdaan van “ideologische rimram” en zich volledig richtte op een kapitalistisch fundament voor de samenleving. Tegelijkertijd kon het socialisme niet anders doen dan diep door het stof gaan en toegeven dat alle socialistische experimenten hadden gefaald. Er bleef nog maar één ideaal over: niemand meer arm. De beste weg daar naartoe leek de vrije markteconomie. Marx’ Verelendung had immers niet toegeslagen in het kapitalistische westen maar in het socialistische heilsparadijs?

En vanaf dat moment ging het bergafwaarts. Het bindend element werd geld en ja, in Europa zelfs de gezamenlijke munt: euro. Een veel te vroeg geboren kindje dat uiteindelijk ook alleen maar aan de neergang bijdroeg. Niet alle lidstaten van de Unie zijn namelijk opgewassen tegen het westerse economisch/financiële geweld. Dat wist men van te voren maar men keek weg….

Crisis op crisis volgde. Het is waar, die crises ontstonden niet alleen in Europa maar in het begin ook in het kapitalistisch Fata Morgana dat VS heet. Zeker is dat de samenleving binnen de kortste keren werd ondermijnd door ene kapitalisme dat zichzelf al lang had overleefd. Daar kwam nog de kunstmatige dreiging van massale terroristische overvallen bij en zie: de samenleving was ontwricht. Al Kajda had bijna zijn doel bereikt dankzij George Bush jr en de zijnen.

In Nederland deed zich nog een heel raar fenomeen voor. In de loop van de jaren gingen de liberalen in hun overwinningsroes en de socialisten in hun besef van schuld met elkaar samenwerken. Beide waren ontdaan van de grotere maatschappij-idealen die zij ooit hadden gehad. Ze konden samenwerken op basis van de gedachte aan “welvaart”. Dat beide partijen tot kort daarvoor nog heel anders dachten over de weg er naartoe en de zin ervan, dat deed er ineens niet meer toe. De samenwerking steunde op de sloop van onderscheidende kenmerken. Het enige wat daarvan overbleef was de interne partijcultuur maar VVD-ers hadden geen last van de cultuur in de PvdA en andersom. En zo ontstond een soort letterlijk nationaal socialisme dat “paars” heette: iedereen rijk mits ie bij ons hoort. Het werd er weliswaar niet beter op maar dat mocht de pret niet drukken. Alhoewel…niet iedereen was blij en zo ontstonden protestbewegingen zoals “Leefbaar Nederland”  en later de PVV.

En wat schetst onze verbazing? twintig jaar later zijn we net zover. Opnieuw zit er een paars kabinet, ongehinderd door beginselen of toekomstvisie maar wel met de vingertjes in de snoeppot. Beroerd voor heel Nederland natuurlijk want als we van de “paarse griep”  niet afkomen, zullen crises ons blijven achtervolgen. De geestelijke crisis gaat altijd vooraf aan de financiële.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s