Het flinterdunne kamerscherm tussen socialisten en fascisten

Het regent klachten over de PvdA die “de gewone man en vrouw”  in de steek heeft gelaten en sommigen zoals de PVVAlliantie zoeken het fascisme zelfs in “linkse” kring. De simpelheden maar ook de waarheden vliegen je letterlijk links en rechts om de oren.

Om met dat “in de steek laten” te beginnen. Ik heb daarover al eerder gepubliceerd en het is waar. De voorhoede van de PvdA is in de loop van de jaren teveel geacademiseerd en vervolgens gaan vertrouwen op informatie uit dikke rapporten en verslagen. Men wil vaak niet reageren op artikelen in de pers maar trekt wel consequenties uit ontmenselijkte “wetenschappelijke” vastlegging. Niemand kan ontkennen dat daarmee afscheid is genomen van een groot deel van het denken en voelen van de eigenlijke PvdA-achterban: laten we het maar de arbeiders noemen want wat is er eigenlijk mis met dat woord?

En ja….de partij heeft dezelfde bevolkingsgroep in de steek gelaten door juist in achterstandswijken massa’s nieuwkomers te vestigen die de vertrouwde cultuur in die wijken doorbraken en er inbreuk op maakten. En ja…er is gewaarschuwd voor de gevolgen ervan en ja…daar is een beetje lacherig over gedaan in de partijtop. Men meende immers dat het allemaal vanzelf goed zou komen als voor iedereen een acceptabel welvaartsminimum was bereikt. Op basis van “wetenschappelijke” rapportages besloot de partijtop dat die paradijselijke situatie het beste bereikt kon worden door de vrije markt zoveel mogelijk ruimte te geven. Waar dat toe geleid heeft zou je het Syndroom Neergaande Spaartegoeden kunnen noemen.

De oorzaak ervan ligt  in het feit dat socialisten, evenals liberalen, een groot aantal idealen herbergen die eigenlijk een te zware belasting van de eigen vork betekenden. Er viel dus het nodige af. Niet de ontwikkeling van de mens stond nog bij de socialisten voorop maar het geld verdienen. Dat kwam mede doordat de partijtop zichzelf, gedeeltelijk, ontwikkelde door te studeren en abusievelijk meende dat de rest van de achterban volgde. Dat alles in de overtuiging dat “ontwikkeling”  en “onderwijs” hetzelfde zijn, wat natuurlijk flauwekul is.

Een opvallend voorbeeld van vergeten idealen is Mussolini. Deze beruchte Italiaanse fascistenleider was in zijn jonge jaren socialist. Het goede voor brede massa’s, een mooi ideaal maar….het ging hem allemaal niet snel genoeg en dus liet hij zonder pardon de gedachte aan het INTERNATIONALE karakter van het socialisme vallen. Dat deed overigens niet alleen Mussolini maar ook Stalin en later Mao. Maar daarmee begaf hij zich op het riskante pad van de collectiviteit van “eigen volk eerst”. Er werden kunstmatige grenzen van dat eigen volk vastgesteld en hij kende zichzelf een filosofisch monopolie toe op basis van al dan niet begrepen literatuur. Zijn “vriend”  Adolf deed hetzelfde in Duitsland, alleen had hij de periode van het socialisme over geslagen.

De grens tussen socialisme, liberalisme en fascisme is flinterdun en die dunheid wordt bepaald door drie begrippen: nationalisme, collectiviteit en geld. De link tussen liberalisme en fascisme ligt in het nationalisme, de link tussen socialisme en fascisme in collectiviteit en en de link tussen liberalisme en socialisme in geld. Vrijheid, internationale solidariteit en volksverheffing zijn totaal uit beeld verdwenen.En daarmee zijn we terugbij de basis van het aloude gezin: veiligheid, welvaart en samen staan we sterk, drie elementen die in de VS al heel lang de boventoon voeren.  Het geeft te denken dat wij ze klakkeloos overnemen. Ik verlang naar de dag dat een politiek ideaal weer zichzelf blijkt te zijn in plaat van een verklooide verzameling begrippen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s