Het hedendaagse geloof en de heksen

Toen Jezus sprak, was iedereen stil en het applaus en boegeroep brak pas uit toen hij klaar was. Dat waren nog eens tijden, kom daar nu eens om! Zodra iemand als eerste zijn of haar mond open doet, staat er een heel legioen klaar om er doorheen te kakelen en te gillen. Niet het ademloos luisteren maar het ademloos kleppen is trendy geworden #ademlooskleppen.

In veel gevallen zijn er grote groepen die zelfs hetzelfde beweren maar dat van elkaar niet horen totdat iemand het toverwoord heeft gevonden, het marketingmuziekje en dan is ineens iedereen los. Vooral als het om kopen of nog meer kopen gaat. In de afgelopen tientallen jaren zijn talloze mensen erin gestonken. In het al maar doorgaande kletsverhaal dat geleend geld net zo solide is als het geld dat je gespaard hebt. Overheid en bedrijfsleven toeterden om het hardst de boodschap de wereld in: leen, leen en leen, ja zelfs sparen moet je met geleend geld doen want op de beurs kun je een rendement halen waarmee je de verschuldigde rente genadeloos binnenhaalt en overwint. Rendementen van meer dan 30 procent waren geen uitzondering en zelfs nu durft ene schandalige organisatie als Alex daarmee te prijken.

Ja…het hele volkje is erachteraan gegaan in het diepe geloof dat ongebreideld lenen en torenhoge rendementen op de beurs doodnormaal waren. Maar helaas…de rendementen bleken lucht en de leningen konden niet woorden afbetaald en zo zitten tallozen met dikke schulden. Langzaamaan gaan ze begrijpen dat jarenlang door overheid en de “financiële markten” zijn belazerd en bedonderd en dat hun goedgelovigheid hun ondergang wordt. En nu….nu…wijzen ze allemaal naar politici en bestuurders die hen in de steek gelaten hebben. En ja…tot op zekere hoogte hebben die mensen nog gelijk ook. De zogenaamde economen en deskundigen hebben het volk in de steek gelaten en hebben het in een val laten lopen waarvan alleen een zeer kleine groep voordeel heeft gehad.

Ik moest eraan denken toen vanmorgen mij iemand wees op de wat suffige reclame dat “lenen” geld kost. Een poging om mensen erop te wijzen dat zij een doodlopende weg bewandelen. Toen dacht ik eraan dat mensen in de afgelopen jaren helemaal niet meer voor zichzelf xzijn gaan denken maar nog steeds geloven  de eerste de beste “messias” hen voorschotelt. Dat het daarbij tegenwoordig om materie en poen gaat in plaats van ethische vraagstukken, maakt niet uit.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s