Eerlijk delen blijft ook stelen

Eerlijk gezegd weet ik niet of ik eraan moet beginnen maar ik doe het toch maar: uitleggen wat het woord eerlijk betekent. Helemaal teruggaande op de oerbetekenis is het “dat wat de vrucht van je eer is”. Nou, daar hebben we niet veel aan want bij eer denken we tegenwoordig vooral aan wraak dus dat schiet niet op.

Eerlijk delen…de uitdrukking is al zo vaak ten onrechte gebruikt dat je er doodziek van wordt. Om te beginnen wordt het uitsluitend gebruikt in tijden van crisis, nooit als het goed gaat in de wereld. Dan hoeven we niet eerlijk te delen, dan mag iedereen graaien wat-ie wil, voor de sloebers blijft er altijd wel wat over. Dat wreekt zich dan weer in tijden dat het slecht gaat want dan heeft de gemeenschap ineens geld nodig en dan moet er ineens eerlijk gedeeld worden. Omdat men dat al zolang niet meer heeft gedaan, weet men ook niet meer wat het betekent.

In de praktijk komt het er op neer dat de sloebers van daarnet het moeilijker krijgen en ternauwernood het hoofd )niet) boven water kunnen houden omdat zij ineens allerlei eigen bijdragen moeten gaan betalen of bepaalde bijdragen niet meer ontvangen. Voor de graaiers en oppergraaiers is er niets aan de hand. Natuurlijk, zij betalen meer belasting en ja, de overheid doet daar nog een schepje bovenop door een extra bijdrage te vragen maar is dat eerlijk? Eerlijk…dat wil zeggen dat iedereen in vergelijkbare mate de gevolgen van de neergang meebeleeft? Nee….daar is geen sprake van…

Nu zijn er grootverdieners die met hun vermogen de bezuinigingen van 1 jaar gemakkelijk zouden kunnen dekken terwijl zij dan toch nog gewoon in een villawijk blijven wonen, drie auto’s voor de deur hebben, elke dag buiten de deur eten en ga zo maar door. Maakt de overheid daar gebruik van? Nee…ze maakt liever gebruik van het schamele vermogen en nog schameler inkomen van de meerderheid van de burgers. Door het allemaal nog schameler te maken zodat sommigen niet eens meer dagelijks een normale maaltijd op tafel kunnen zetten. Voor de rijken, de graaiers, geldt dan een extra bijdrage die met het grootste gemak in de overheidscollectebus wordt gesmeten waarna de volgende schranspartij wordt besteld.

Natuurlijk…deze graaiers hebben veel bijgedragen aan de samenleving, zo zegt men. Zij hebben jarenlang voor werkgelegenheid gezorgd. Daarbij wordt vergeten te vermelden dat zij hun vermogen vooral te danken hebben aan al degenen die zij de weinig hebben betaald voor hun diensten. Bovendien zijn zij degenen die ook het meest geprofiteerd hebben van economische en financiële uitwassen die aan de basis van de crisis liggen. Ja zeker, in hun opdracht gingen hedgefunds onverantwoorde risico’s op de beurs aan en zetten banken eencampagne op waarbij de sloebers bijna alleen nog maar geleend geld tot hun beschikking hadden. De graaiers staken de rente daarop in hun zak. Kortom, het zijn de graaiers die ene crisis veroorzaken waarvan zij de gevolgen niet merken en die zij afwentelen op de sloebers. Dat vindt plaats door middel van ontslaggolven en uitkeringsbeperkingen.

Maar daarover praten onze heren politici niet. Dat massa’s mensen jarenlang te weinig verdienden en teveel moesten lebnen en nu in de schulden zitten om de graai-elite te behagen…daar is geen oog voor. Ook de socialisten of zogenaamde sociaaldemocraten kijken daar met het grootste gemak aan voorbij. Zij hebben de mond vol met “eerlijk delen” en laten de grote massa achter met de mond vol tanden. Eerlijk delen…het is tot een nietszeggend cliché geworden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s