Wat is intelligenter, de kip of het ei?

Is er eigenlijk ooit het ikukeleku van een kip gemeten? Ik bedoel het iq zoals dat voor mensen wordt gehanteerd? Om zichzelf te bewijzen dat hij en zij het koninklijk paar zijn van de schepping, bewijzen onderzoekers geregeld dat dieren dommer zijn dan mensen. Lange tijd hebben we gedacht dat mensapen de “intelligentste” wezens naast ons op aarde zouden zijn maar zij worden naar de kroon gestoken door dolfijnen bijvoorbeeld. Niets is ooit hetzelfde.

Het enige wat hetzelfde blijft, is de volstrekt zouteloze informatie over mensintelligentie bij andere wezens. Het bewijs dat een ezel relatief mensintelligent is, heeft er niet toe geleid dat de uitdrukking “stomme ezel” is verboden dus: wat hebben we aan dit schijnwetenschappelijke onderzoek? Juist, geen donder!

Veel inetressanter zou het zijn om bijvoorbeeld muizen te onderzoeken op hun muisintelligentie oftewel: te zin hoe intelligent een muis kan zijn in het oplossen van zijn haar problemen. Niet onze problemen maar de problemen van een muis. Die liggen namelijk veelal in een heel andere categorie dan de onze. Hetzelfde geldt voor paarden (onmenselijk dom qua iq, echt schrikwekkend), ooievaars, zilvervisjes en noem maar op. Op die manier zouden we er bijvoorbeeld achter kunnen komen of de wezens die de aarde met ons delen bewust of onbewust ons onze gang laten gaan bij het uitroeien van specimen. IJsberen waarvan Canadezen heus de huid wel mogen verkopen nog voordat het dier is geschoten hebben misschien wel ene heel intelligente manier gevonden om eskimo’s te verschalken (ze lusten ze rauw).

Heel wat interessanter zou het ook zijn om  uit te zoeken hoeveel mensen de intelligentie van een kip hebben….en deze ook om te zetten in kipintelligentie. Dus: op welk niveau staan de meeste mensen qua kipintelligentie. Niet de vraagstelling voor een mens maar die voor een kip zou daarbij uitgangspunt kunnen zijn. Dat geeft dan weer een beter beeld van de positie van mensen ten opzichte van andere soorten. Ik zou zeggen, dames en heren van de wetenschap: een heel nieuwe wereld kan voor u opengaan. Er zou zo maar eens kunnen blijken dat kippen heel wat intelligenter zijn dan het eerste het beste ei.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s