Het wonder van Pasen

Wat is eigenlijk het wonder van Pasen? Op de keper beschouwd is dat vooral dat er nog zoiets bestaat als christendom. Al eeuwenlang probeert de kerk, het maakt niet uit welke, het christendom te vermorzelen onder haar botte laarzen van machtswellust, corruptie, gesjoemel met overheden en zogenaamd realisme.

Aanvankelijk was het Christendom niet meer dan een Joodse sekte, niet zo gek want Jezus was met enige goede wil te beschouwen als Jood. Pas in 50 na Christus tijdens het Concilie van Jeruzalem mochten ook niet-Joden lid worden van deze sekte die, geboren in het geloof in de liefde, de meest haatdragende en verwoestende opinie en religie ter wereld zou blijken te zijn. Was het maar nooit gebeurd. Waren Christenen maar gewoon een afsplitsing van de Joodse wet gebleven, dan was het allemaal minder misselijkmakend uitgepakt. Maar nu…waar het Christelijk geloof of althans de schijn daarvan zich verbreidde over het hele Romeinse Rijk, ging het Woord van haar Stichter ten onder in gekrakeel, nepotisme, vrouwenhaat en misbruik voor geopolitieke doeleinden. Het was de RK-kerk en later waren het vrijwel alle afsplitsingen daarvan die gewelddadige idioterieën bedachten om het oud-Germaanse en vroeg-Keltische geloof ten onder te laten gaan.  Waarom? Om de pure macht! De macht, aanvankelijk van keizer en Paus, die een hoogtepunt bereikte tijdens Karel de Grote die uit naam van Jezus honderden, duizenden mensen liet afslachten en later van de omhooggevallen adellijke families die zichzelf tot koning van min of meer nationale staten bombardeerden. Ja, het Nieuwe Testament staat er bol van: “Voorwaar , ik zeg u, gij zult volkeren vermoorden en verkrachten en steden platbranden.” Of was dat nu weer die andere vertaling?

Kerkelijke leiding en wereldlijke overheid hebben eeuwenlang een kongsi gevormd, een mafia-achtige band om macht en invloed te verspreiden. Dat gebeurde in de eerste plaats voor de eigen portemonnee en positie maar een stroom van namaak vromelingen maakte er misbruik van. Zij zweerden op koningen, keizers en andere machthebbers en stonden hun broers en zussen af aan de kerk die vervolgens althans voor het oog in celibaat letterlijk heilige praatjes hielden. En in wezen is het nog steeds zo, het grootscheepse kindermisbruik in de RK-kerk is nog maar één van de perverse ontwikkelingen waarvoor kerkelijke instanties eeuwenlang garant hebben gestaan.

En…laten we eerlijk zijn: temidden van al dit hypocriete, zelfzuchtige gedrag, waren er christenen die daadwerkelijk probeerden het liefdevolle woord van Jezus uit te dragen en tot praktijk te maken. Er was een Moeder Theresa, en er was een Leger des Heils  en er waren er meer die begripvol hebben getracht iets van het gedachtengoed van Jezus voort te zetten en te realiseren. Maar de kerken: o ja, er waren kerken en onderdelen van kerken die wel iets aan liefdadigheid hebben gedaan en nog doen. Maar als instituut kwam er zelden of nooit iets mooiers uit tevoorschijn dan gebrandschilderde ramen die voorkomen dat je naar binnen kunt kijken.

Het wonder van Pasen is dat er nog mensen zijn die geloven in de ware liefdevolle boodschap, mensen die zich niet hebben later overhalen tot gesjoemel en snel gewin. Dat mag waarlijk een wonder heten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s