Verdieping, verdomming en debiliteit

Een kostelijk verhaal vandaag in de Volkskrant: Nederland wordt steeds dommer(http://s.vk.nl/3303281?utm_source=twitter&utm_medium=web#.UWaFOWqVrax.twitter …) Ik beweer dat al jaren maar nu is er gelukkig een hoogleraar die het ook beweert. Dat geeft mij status. En inderdaad, hij geeft vrijwel de voorbeelden die ik ook altijd aansleep. Dat is prettig. Het komt er op neer dat onze verdomming voortschrijdt zowel door de weinig intelligente manier van communiceren die “het recht op vrije meningsuiting” voor- schrijft. Dat recht is overigens een vrucht van het feit dat iedereen zo “mondig” is geworden sinds Wereldoorlog II. Dat was nodig want Hitler kon alleen maar aan de macht komen doordat de mensen zo onmondig waren. Als je de PVV ziet, ga je vrezen dat juist mondigheid de volgende `Hitler aan de macht brengt, maar dat terzijde…

De tekenen van verdomming zijn overal waarneembaar en de laatste tijd vooral te horen in aangeleerde lesjes zoals “we MOETEN bezuinigen”.  In werkelijkheid is dat op z’n zachtst gezegd nog maar helemaal de vraag. Een andere kreet die verdomming laat zien is “die buitenlanders pikken onze banen in”. Hoe dom die wel is, blijkt uit het feit dat dezelfde monden vaak roepen dat “buitenlanders hier alleen maar zijn om hun handje op te houden”. Wie niet ziet dat die twee niet samengaan, is ronduit debiel of erger. Tekenen van verdomming zijn voorts de wietpas (die straathandel aanspoort)of  de strafbaarstelling van illegaliteit (die illegalen helemaal ondergronds laat zijn).

Die verdomming wordt inmiddels op gang gebracht door een aantal algemeen aanvaarde maatschappelijke verschijnselen:

– digitaliteit is de toekomst;

– mode;

– stompzinnige tv-programma’s;

– onbekwame bestuurders;

– hebzuchtige aandeelhouders.

Dit vraagt om een verklaring. Kortgeleden werd bekend dat Maurice de Hond scholen adviseert over de vervanging van boeken door elektronische apparatuur. Kinderen kunnen dan zelfstandiger en individueler werken. De sociaal-emotionele ontwikkeling zou daarnaast plaats kunnen hebben, er zou zelfs meer tijd voor zijn. Dat laatste gooide hij er als een tussen-neus-en-lippentje uit.

Wie mijn artikelen volgt, weet dat ik geen bewonderaar ben van cijfergoochelaar De Hond maar bij het bovenstaande kropen de rillingen over mijn hele lijf. Zoveel onachtzaamheid, alleen maar om de digitaliteit te promoten. En ja, straks  gaat iedereen dat na lopen praten, dat is dan de domheid ten top.

Over mode kan ik kort zijn: het is domme naäperij

De stompzinnigheid van tv-programma’s is ten hemelschreiend. De hele avond door worden we overgoten met de debiliteit op een dieptepunt in de vorm van reclamespots. Daar tussendoor zijn er programma’s van een intelligentieniveau dat zelfs ver onder het gemiddelde van het Nederlandse volk ligt: jouw vrouw, mijnvrouw, boer zoekt vrouw, meisjes in de prairie, help mijn man is een klusser, bonje bij de buren, het lijkt erop dat John de Mol dagelijks nieuwe ideeën opdoet bij zijn  imbeciele buurman. En dan heb ik het nog niet eens over dat walgelijke, afstotelijk maatschappelijk correcte programma over vreemdgaan.

Dat onze bestuurders onbekwaam zijn is overduidelijk. Ze zijn voortdurend bezig te werken aan een toekomst die nooit komt. Een echt idee waar het heen moet met de samenleving hebben ze ook niet. Er zijn twee termen centraal bij het bestuur: bezuinigen en de vrije markt. En iedereen maar nalullen dat die twee alleenzaligmakend zijn.

Als het allemaal nu nog het gevolg zou zijn van wat het grote publiek wilde, dan zou het nog tot daar aan toe zijn maar zo liggen de zaken niet. In werkelijkheid is een kleine groep supergraaiers al heel lang bezig met opzet de brede massa te verdommen. Hoe dommer de mensen zijn, des te gemakkelijker zijn ze te beroven en onder de duim te houden. Des te gemakkelijker is hen wijs te maken dat crisis en werkeloosheid “economische wetten”  zijn terwijl ze in werkelijkheid met opzet worden geschapen door de graaiende benden.

Nederland wordt steeds dommer. Er is maar één troost: de rest van de wereld gaat langzaamaan dezelfde kant op, tenzij iemand er eindelijk eens een stokje voor steekt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3303281/2012/08/19/Nederland-wordt-steeds-dommer.dhtml

Advertenties

One thought on “Verdieping, verdomming en debiliteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s