Koninklijk meervoud….

En zie….daar zat het koninklijk meervoud keurig in een zijkamer van Paleis Noordeinde. Stemmig blauw, dat harmonieert met Oranje… Willem Alexander en Maxima….koninklijk meervoud en zo zag het er ook uit. Goddank gaat die man nooit meer een uniform dragen want wat heeft oorlogsgeweld eigenlijk te maken met koninklijkheid? Ik zou op het paleis sowieso nooit meer militairen willen zien. Als er al een ster mag stralen, dan moet het de majesteit zelf zijn…of zijn vrouw.

“Er is maar één koning”, zei Willem Alexander en laten we er blij om zijn. Aan het kabinet met z’n handvol kapiteins hebben we al moeite genoeg. Eén koning en, hij liet er geen misverstand over bestaan, dat is hij. De nieuwe koningin is straks een soort hoofd van de huishouding. Hoe dan ook….het was duidelijk dat Willem Alexander het knippen van lintjes als beleidsbepalende bezigheid zag en dat is goed….

Alle flauwekul op een kerfstok….ik heb persoonlijk geen enkel probleem met een monarchier mits die aan een paar voorwaarden voldoet. In de eerste plaats hoort het paar een voorbeeld te zijn voor de “onderdanen”. Dan denk ik nog niet eens aan het “vreemdgaan” en dat soort dingen wat dat is nou echt privézaak. Nee, ik denk in de eerste plaats aan de opvoeding van de kinderen, het geven van voldoende aandacht, gewoon door papa en mama. Heel belangrijk, veel mensen vergeten dat dankzij de onontwarbare knoop van de verplichting van ieder individu om economisch onafhankelijk te zijn.

In de tweede plaats denk ik aan de omgang met geld. Als de koning al beleggingen pleegt, laat hij dat dan op verantwoorde wijze doen en niet bij ICE Savings of bij Alex vanwege het beloofde hoge rendement. Gewoon….een belegginkje van een4 procent of 5 is mooi. En…laat die mensen geen leningen sluiten, ze hebben dat niet nodig en het voorbeeld is absoluut fout. Ik zou ook willen dat het aantal mensen dat een overheidsbijdrage krijgt sterk wordt beperkt. De Koning en Koningin, de kroonprins(es) en een kandidaat-regent. Dat is genoeg. De grote vraag is of het koninklijk paar echt een toelage van 8,5 ton nodig heeft. Veel activiteiten van het personeel zullen immers ook gericht zijn op het persoonlijk leven van het echtpaar. Dat kunnen ze best uit eigen zak betalen. Ik zeg dat niet omdat ik het hen niet gun maar om iets anders.

Geld is al veel te lang de grote drijfveer en dus zou het koninklijk paar in dat opzicht het goede voorbeeld moeten geven. Duidelijk maken dat geld niet het grote streven van de samenleving zou moeten zijn. In de tweede plaats wil de koning meebewegen met de tijd. Dat betekent dus ook dat je doorziet hoe de samenleving in elkaar zit en dat je  je als vorst met elke ton verder van je volk verwijdert.

Een ander gegeven is dat ik van de koning verwacht dat hij zich niet alleen omringt met miljonairs en andere “belangrijke” mensen maar vooral ook met het “volk”. Juist als symbool voor eenheid en saamhorigheid en stabiliteit, hoort dat erbij….veel meer dan in het verleden.

Aan koningsschap zitten koninklijke voorwaarden vast en ik heb ze vast niet allemaal genoemd maar duidelijk moet zijn dat voorwaarden geen afkeuring inhouden maar ondersteuning. Veel succes!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s