Joanna of Jeanne d’ Arc….

Joanna, inmiddels is ze haast even bekend geworden als Willem Alexander en dat heeft ze vooral te danken aan de politie en aan Pauw en Witteman. Niet dat ik het met haar eens ben want ik zie grote voordelen in de monarchie maar onze samenleving heeft zich wel weer buitengewoon paniekerig en respectloos gedragen. Bijna terroristisch, zou ik zeggen.

In de eerste plaats had Joanna van de burgemeester een plek toegewezen gekregen op de Dam maar de verantwoordelijke hotemetoten trokken zich gewoon weer nergens iets van aan. In hun angst voor paniekaanvallen van de kudde, werd de studente opgepakt en afgevoerd. Wat dus onwettig was. Stom, stom, stom want in feite moeten monarchisten en republikeinen op zo’n dag doodeenvoudig door elkaar kunnen lopen. Zo hoort dat. Lang niet iedereen gaat een ander meteen met stokken en messen te lijf. Tot op heden heeft alleen de politie zich daaraan schuldig gemaakt, op één uitzondering bij het Centraal Station na. Zo zit onze democratie in elkaar, je mag vrij uit je mening uiten als je maar bij de meerderheid hoort.

Gisteren werd mij verweten dat ik geen gevoel voor verantwoordelijkheid had omdat ik vond dat republikeinen en monarchisten gewoon vrijelijk door elkaar moesten kunnen lopen. Er waren daar immers duizenden mensen bij elkaar en daaronder waren ook kleine kinderen. Dan begin ik al gauw te denken “Wie is hier nou eigenlijk onverantwoordelijk?” Welke ouder gaat met kleine kinderen naar zo’n massapsychotische bijeenkomst? Dat is toch vragen om problemen? Of nog meer: wie gaat er sowieso naar zo’n massale bijeenkomst. Iedereen kan weten dat daaraan risico’s verbonden zijn, Joanna of geen Joanna.

Verantwoordelijkheid is niet iets dat je één bepaalde persoon in de schoenen kunt schuiven om er dan verder zelf vanaf te zijn. Mensen die commentaar hebben op het gedrag van anderen, moeten in de eerste plaats eens naar zichzelf kijken. Een studente met een spandoek kan onmogelijk een gevaar voor de veiligheid opleveren. Dat kan alleen als een of andere maffe politiecommandant zelf in paniek raakt.

Los daarvan vond ik het marketingtechnisch gezien uiterst slim om op een dag als gisteren met republikeinse spandoeken op te treden. Zoiets doe je niet in een achteraf steegje op een dag dat iedereen de stad uit is. Ook Luther hamerde zijn stellingen niet op de achterdeur van een onbewoonbaar verklaarde woning. Dat de republikeinen waren weggestopt op het Waterlooplein, was doodeenvoudig een aanfluiting voor de democratie. Mogelijk hebben sommige republikeinen gedacht “daar gaan we niet heen, naar zo’n achterafpleintje.”  En nogmaals, ik ben het niet met ze eens, een republiek is niet democratischer en niet goedkoper dan een monarchie. Dat zijn denkfouten. In een republiek spelen bijvoorbeeld al veel meer verborgen kosten een rol.

Kortom, aan het optreden van Joanna mankeerde niet zoveel en de politie heeft laten merken dat ze sinds de provorellen van de zestiger/zeventiger jaren niet zoveel heeft geleerd. Hakken en commanderen zijn nog steeds de meest gebruikte technieken. Het is voor Nederland te hopen dat de rebellie door dit soort gedrag niet nog veel ernstiger wordt en dat op een dag Joanna geen Jeanne d’Arc wordt die de republiek naar de overwinning voert. Dan zou pas echt blijken dat mensen die verantwoordelijkheid dragen, hebben gefaald.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.comzou

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s