De ultieme PVV-leugen: Joods-Christelijke cultuur

Je kunt je het zo goed voorstellen. Geert Wilders die met tranen in de ogen uit dat lieve Israel terugkomt. Daar heeft hij uitvoerig kunnen zien hoe mensen zich inzetten voor hun land en voor de toekomst en dan…dan…ontdekt hij hier in Nederland tot zijn grote schrik moslims in elke hoek. Potverdomme, begint dat hier nu ook al?…moet hij gedacht hebben. 

De grote vraag was voor hem natuurlijk wat hij kon doen om van die plotseling opdoemende nachtmerrie van de ~islam die zich nu ook al in  Zuid Holland begon te vestigen, kon ontdoen. Het moet voor hem een geestelijke plaag zijn geweest en in zijn ergste dromen zag hij al hoe raketten insloegen in het Kurhaus in Scheveningen. OMG!

Maar komt tijd, komt raad: daar ging bij onze gedreven pelgrim een lichtje op. Was er niet een overheerlijke, haats zwoele band tussen Israël en nederland? Zou je niet kunnen spreken van een een Joods-Nederlandse verbintenis of liever nog: een Joods-Christelijke? En ja hoor….niet geremd door kennisi van zaken hielp hij een nieuw begrip de wereld in: De Joods-Christelijke cultuur. En wat dacht je wa? Er waren massa’s mensen die er nog intrapten ook. Grote groepen die zich deel voelden van de innige verbondenheid van culturen die lagen opgesloten tussen de bladzijden van Oude en Nieuwe testament met die allesdominerende liefde als toppunt, een cultureel orgasme zou ik denken.

Alleen…de anticlimax komt altijd pas na een tijdje. Als we het over cultuur hebben met Joodse en christelijke elementen. da blijft er verdomd weinig over. Haast niets in ons gedrag en ook niet in onze taal is van christelijke of Joodse origine. Dat is nou toch jammer. Natuurlijk, er zijn wat Joodse woorden in onze taal geslopen zoals gotspe en schlemiel en er zijn mensen met een Joodse kandelaar in de vensterbank hoewel die de laatste jaren vaak plaatsmaakt voor een  Boeddhabeeld.

En dan christelijke cultuurbijdragen? Wie er een paar kent, mag ze noemen. Plaatjes, beeldjes, schilderijen, ja……maar dat is meer Europees met Christendom als thema dan dat het christelijke cultuur te noemen is. Dat hele kaartenhuis stort in elkaar. De Joods-Christelijke cultuur is een loos begrip. IOn werkelijkheid vertonen de Joodse en de Islamitische cultuur, of liever de Arabische cultuur, veel meer overeenkomsten: geen afbeeldingen van God, geen varkensvlees, geen drank…. Zelfs de talen lijken veel op elkaar evenals de kleding.

Weet Geert eigenlijk wel dat de broek een Germaanse uitvinding is waar nog nooit ene `joodse bijdrage aan geleverd is? Zolangzamerhand ben ik bang dat ik de Joden mijn excuses moet aanbieden want het lijkt nu net alsof zij het mikpunt zijn van dit artikel. Dat is geenszins de bedoeling. Ik heb veel respect voor tal van Joden en hun bijdragen aan de cultuur maar in het geheel van ONZE cultuur vormt dat allemaal maar een kleinigheid.

Ik heb tegelijkertijd ene gruwelijke hekel aan het gebruik van leugenachtige termen alleen om daarmee de onwetende massa op te hitsen en te mobiliseren teneinde spoken en schimmen te bestrijden. ONZE cultuur is Germaans/Romaans/Grieks/Keltisch en wie de Joodse elementen erin zoekt, zoekt naar een naald in een hooiberg. hetzelfde geldt voor de christelijke elementen. De liefde voor de medemens is ons in elk geval helemaal vreemd en dat is toch wel het meest karakteristiek christelijke kenmerk.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

7 thoughts on “De ultieme PVV-leugen: Joods-Christelijke cultuur

  1. Heb jij je wel eens afgevraagd Kay, waarom dat Europese continent, met haar vreselijke intolerante Joods-Christelijk-Humanistisch cultuur zo`n geliefd toevluchtsoord is voor immigranten en vluchtelingen, vooral uit islamitische landen? Ik denk het niet want voor zover ik weet is jouw brein al danig aangetast door dat kwaadaardige virus dat islam heet.
    Het probleem is dat een deel van die moslim-immigranten, dat zich gesteund weet door de snel groeiende meerderheid van de brave moslims, ook wel de macht van het getal, (noem mij eens één moslim die er op tegen is dat zijn nieuwe thuisland een moslimstaat wordt), dit continent met die Joods-Christelijke-Humanistisch cultuur willen verbouwen tot een Kalifaat inclusief de sharia. Wilders ziet dat en heel veel met hem. Voel en zie je het dilemma Kay? Ik denk het niet.

  2. Het was niet Wilders die als eerst de term Joods -christelijke- humanistische cultuur gebruikte.Dat was in ons land allereerst Pim Fortuyn, maar ook dat was je blijkbaar weer ontgaan. Citaat:””De samentrekking ‘Joods-Christelijk’ in de huidige betekenis, verscheen voor het eerst op schrift in the New English Weekly van 27 juli 1939, waarin stond geschreven: “the Judaeo-Christian scheme of morals”.[4] De term nam in de Verenigde Staten in de jaren ’40 van de vorige eeuw een hoge vlucht. Het werd vooral gebruikt en gepromoot door groepen die vielen onder de organisatie National Conference of Christians and Jews (thans: National Conference for Community and Justice), teneinde het antisemitisme te bestrijden door het uitdrukken van een meer omvattend idee van Amerikaanse waarden in plaats van alleen christelijke of protestantse”.

    Lees verder: http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-samenleving/77101-joods-christelijk-bestaat-een-joods-christelijke-traditie.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s