De tweede Coentunnel en andere doodlopende wegen….

Ja zeker, het was wel even lachen vanmorgen. Ik kon er niets aan doen. Gooi je voor miljoenen in de grond aan asfalt en beton en wat dacht je wat? File! De tweede Coentunnel ging vanmorgen open en meteen stond het verkeer vast want…de eerste Coentunnel was afgesloten. Zo kun je wel ana de gang blijven natuurlijk. Over een jaar blijkt dat de tweede Coentunnel niet voldoet en wordt ze afgesloten zodat de files weer stilstaan in de eerste Coentunnel. Dat zou Jan Pietrsz Coen eens moeten weten: “Hier kan iets groots verricvht worden.” Dat is trouwens ook nooit uitgekomen, maar goed.

Ik hoor nu al zo’n dertig jaar dat het werken aan de weg zal leiden tot een betere doorstroming en wat blijkt: kletskoek. Dat komt doordat er naarmate er meer wegen zijn, er ook steeds meer moeten worden afgesloten. Voor onderhoud, grasmaaien en noem maar op. Ook boor ernstige ongelukken trouwens. En politici ons maar voorhouden dat er gewerkt wordt aan de toekomst! Nou, volgens mij ligt die toekomst nu al aan diggelen. Het enige middel dat helpt tegen filleleed is: minder auto’s op de weg.

Wij zijn al zolang aan onze toekomst aan het werken dat we wat mij betreft de toekomst al voorbij zijn. Dat aanleggen van nog meer asfalt blijkt keer op keer een doodlopende weg te zijn. Maar daar blijft het niet bij. Vandaag zag ik een enorme poster van een verzekeraar. Deze stelde dat mensen “de uitvaart van Marion via internet hadden geregeld, op een moment dat het hen uitkwam”. Dat moet wel , zoiets. Er zijn zoveel momenten dat het ons tegenwoordig niet goed uitkomt. Boodschappen, kinderen naar school, kinderen naar de opvang, kinderen naar sport, zelf naar sport, naar het werk, noodzakelijk uitstapje, verjaardagen, ouders bezoeken, mantelzorg….mijn god, als je het niet druk hebt, dan ben je waarschijnlijk autistisch.

En dan wil zo’n kabinet ook nog dat al die vrouwen nog meer aan het werk gaan zodat er nog minder tijd is voor thuis en vooral voor de kinderen. Want ja, die kinderen horen er wel bij, net als de huisdieren. Die ook. Die kindxeren stoppen we dan bij voorkeur weg in kazernes die Kinderopvang heten en vervolgens verwonderen we ons erover dat we onze eigen kinderen slecht kennen. Dat die kinderen klotendingen gaat uithalen, of dingen die we niet hadden verwacht. Wat is er toch mis met het werk dat “opvoeden” heet?

Voor het gemak vergeten we hoeveel schade onopgevoede kinderen aan de samenleving bezorgen. Kostwinners behoren dan ook zowel geld voor hun werk te krijgen als voor hun ouderschap. Op die manier kunnen ouders voldoende tijd vrij maken voor hun kinderen. Nu zitten ze opgescheept met een stompzinnige verplichting om een dubbel inkomen te verdienen zodat ze een dragelijk leven kunnen leiden. Alweer zo’n doodlopende weg.

Geld is sowieso een doodlopende weg. De overheid en de werkgevers zien het als een middel om mensen aan het werk te krijgen maar die opvatting is absoluut achterhaald. Geld is een noodzakelijk kwaad maar geen arbeidsprikkel. Hetw erk zelf moet aantrekkelijk zijn, een reden voor mensen om aan het werk te zijn. Als geld de grote drijfveer wordtm, zal het ene reden zijn om NIET te werken maar uitsluitende te kijken hoe je geld kunt binnenhalen. En zie: in zo’n samenleving leven wij, een graaimaatschappij. Geld als arbeidsprikkel is een opgebroken weg.

 

Onze samenleving zit vol doodlopende wegen, tunnelvisies, Coentunnelvisies zelfs…een tunnel die onder het heden door duikt en haast ongemerkt in een onverwachte toekomst terecht komt: fileleed. Intussen zitten we elkaar heel puberaal de huid vol te schelden en anderen de schuld te geven van alles wat ons even niet uitkomt. We hebben een burnt out samenleving.

Tot sterkte,

Kaj Elhorsthttps://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

7 thoughts on “De tweede Coentunnel en andere doodlopende wegen….

  1. De nieuwe coentunnel had niet misstaan in madurodam, veelste smal.
    Ik vraag me af of er ooit visuele studies worden gedaan naar dit soort projecten, door te kijken en testen via computeranimatie hoe de automobilisten reageren in een tunnelbuis als de 2e coentunnel. Dan had men er snel achtergekomen dat snelheid en doorrijden afhankelijk is van de open-ruimte die men om zich heen voelt.

  2. Wat ben je weer lekker cynisch, als geld als arbeidsprikkel een opgebroken weg, is, nou dan gaan we toch lekker allemaal aan het uitkeringsinfuus? Alsof daar geen graaiers bijzitten, en maar zwart bii beunen. Of schizofrene verhaaltjes schrijven over de intolerantie westerse samenleving.

    Heb je nog wel eens wat te lachen?

    • Werken doe je ook voor je plezier dat is waar, er is bijna niets dat zoveel waarde heeft en vreugde geeft aan je leven als een bevredigende baan of eigen bedrijf.

  3. Dat is onzin Kay je moet ook ergens van leven toch? Dat je een zinvolle levensinvulling mag hebben is heel mooi maar van de wind kun je niet eten.

  4. Wie zegt dat het “wind” is? Als het iets zinvols is, levert het ook iets op….erger is dat wij meestal het meeste geld besteden aan volstrekt zinloze dingen zoals voetbal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s