Zijn alle Duitsers hobbits?

Haast niemand weet het en het gebeurde ook in het grootste geheim maar de burgemeester van Leer betuigde zijn spijt en schaamte aan de burgemeester van Winschoten op 10 mei 1940. De twee stadjes voelden zich meer aan elkaar verwant dan Winschoten en Almaar bijvoorbeeld. Duitsers en Nederlanders uit het grensgebied waren zo ongeveer familie.

Geboren ben ik er niet maar getogen wel. Al na drie maanden verhuisde ik van Nijkerk op de Veluwe naar Winschoten en vanaf dat moment was ik voorbestemd om een kind van het grensgebied te worden. Zo’n twaalf jaar later verhuisden we naar Almelo en dat veranderde er weinig aan. Van de tioen vriendinnen die ik me kan herinneren uit de periode tussen mijn veertiende en vierentwintigste, waren er acht Duits. De meest dichtbijzijnde woonde in Glanerbrücke, an der Sudetenstrasse…. Ja, dat weet ik allemaal nog.

Ondanks de verschrikkelijke verhalen die ik van mij ouders en anderen hoorde over de jaren 40-45 kon ik maar niet genoeg krijgen van het Duitse vrouwelijke schoon. Nee..van meet af aan wist ik heel zeker dat ik de grootst mogelijke ellende niet had meegemaakt en dat die dan ook zeker niet mijn leven zou gaan bederven, zoals bij zo’n Tommy Wieringa, waar heeft die man last van?

Maar hoe dan ook. Kortgeleden bleek dat Duitsland het meest populaire land in de wereld is en meteen kwam er een opmerking van een snoeshaan: “Dat is wel eens anders geweest.”  Die opmerking kwam uit typisch West-Europese  kringen want Duitsland is sinds 1945 al heel lang druk bezig het populairste land ter wereld te worden. Allee, n bij de buren van het land wilde dat lange tijd niet lukken. Na hun collectieve zondeval waren de Duitsers collectief begonnen aan een charme-offensief in een groot deel van de wereld dat niet of nauwelijks last had ondervonden van de oorlogshandelingen in die veel besproken zes jaar. Landen ook waar men nooit zo pro semitisch is geweest als wel eens het geval is geweest in West-Europa en de VS. Zelfs in een Europees land als Griekenland is het enthousiasme voor Israël nauwelijks aanwezig en dat geldt ook voor Spanje, Portugal en Italië.

Duitsland het meest populair, dat komt mede doordat het land in zijn pogingen om zichzelf uit de prut van 1945 omhoog te werken zijn vriendelijkste gezicht heeft laten zien in veel andere landen. De Duitsers bleken op een prima manier en veel vriendelijker dan alle koloniale grootmachten zaken te kunnen doen met exotische volkeren. Ja….zij staken bij die volkeren op positieve wijze af. Duitsers stelden zich niet op als eigenwijze betweterige cultuurmonopolisten maar als gelijkwaardige zakenpartners. Daardoor droegen zij ook het minste bij aan de algemene weerzin die het westen ondervindt in veel Islamitische landen. Niet de Islam is een drijvende kracht achter het terrorisme maar het superieure gedrag van westerse volkeren in die landen.

In dat opzicht had Duitsland zijn pretje al gehad. In een onovertroffen aanval van superioriteitsgevoelens was de holocaust uitgebarsten, een verschijnsel waarvoor veel Duitsers zich naderhand alleen maar diep hebben geschaamd. Het lijkt erop dat daarmee het nationalistische wangedrocht dat in andere landen steeds weer acceptabel wordt geacht, in Duitsland in elk geval voor de komende tijd de mond wordt gesnoerd. Ja zeker, verdwenen is het niet maar de angst ervoor en de weerzin ertegen zijn groot. Andere westerse landen hebben daar geen last van omdat zij zich alleen maar in hun koloniën schandalig hebben gedragen en dat was allemaal toegestaan.

Duitsers…bestaan de Duitsers eigenlijk wel?Kun je van “Duitsers” spreken als de Pruisen door inwoners van Baden Würtenberg worden aangeduid als “Scheisspreiss”?  Zeker is dat er grote verschillen zijn tussen Oost-Friezen, Pruisen, Beieren en bijvoorbeeld Westfalen.Wat hun bindt is de taal en het gegeven dat zij een gezamenlijke geschiedenis hebben die ze liever niet willen herhalen. Het is opmerkelijk dat juist nu het land wordt bestuurd door een vrouw die door het DDR-communisme is getekend, naar buiten komt dat het zo immens populair is in de wereld. In dat opzicht lijkt Angela Merkel de weduwe van de geschiedenis. En toch

Het is duidelijk dat de ring uit Wagners Opera Rheingold de belangrijkste inspiratiebron is geweest voor Tolkien toen hij zijn “In de ban van de ring”  schreef. Zijn verhaal rond de hobbits….een vrolijk, vriendelijk volkje met haast aandoenlijk grote voeten…

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s