Incasseringsvermogen 0

Ooit vertelde mijn vader mij dat de Sovjet Unie de landen langs haar grenzen had bezet als “deinsruimte”. Deinsruimte dat is leuk, dat is de ruimte waar de vijand de boel mag vernielen zonder dat het je deert. In het dagelijks leven is het ook goed om deinsruimte te hebben anders ben je van minuut tot minuut gekwetst door opmerkingen en uitspraken van anderen. Persoonlijke deinsruimte.

In het dagelijks gebruik noemen we dat incasseringsvermogen, een vorm van vermogen die niet bestaat zonder de kunst van het relativeren en relativeren dat betekent kort en goed gezegd: langer kijken dan je neus lang is, zien dat er meer in de wereld is dan je eigen tunnel toont. Door hebben dat verbanden zich verder uitstrekken dan je zelf meteen door hebt. Ja zeker, dat kan wel eens wat minder in je straatje passen maar  de realiteit is nu eenmaal zo. En juist de mensen die de mond vol hebben over de realiteit hebben vaak de minste persoonlijke deinsruimte. Dat komt doordat zij voor zichzelf een realiteit hebben geschapen die gebaseerd is op rapporten en statistieken die zij wel eens hebben gelezen. Alles wat niet binnen de grenzen van die duffe lectuur valt, is negatief of “onzin”. Dat vinden zij dan hè?

En zo kun je een aardig roze plaatje maken van alle waar je mee bezig bent en wat je meemaakt om je heen. Niet teveel nadenken maar vooral alles met veel geweld in de tunnelvisie proppen waar je al heel lang last van hebt. Ik maakte het afgelopen zondag mee tijdens de presentatie van mijn talkshow. Een van de aanwezigen verweet mij dat ik negatief was in mijn presentatie en vraagstelling. Dat mijn gasten daardoor de kans krijgen hun zaak juist heel positief en diepgaand te bepleiten, was nog niet zo erg tot deze gast doorgedrongen. Dat is één van de redenen waarom de media altijd de schuld krijgen van het nieuws. Men schiet in deze tijd bij voorkeur op de pianist, oftewel…zoekt de fout bij de boodschapper. Dat deed men in een lang vervolgen tijd ook, boodschappers werden zelfs geregeld onthoofd omdat zij ongewenst nieuws brachten. Helaas voor de desbetreffende machthebber veranderde het nieuws daardoor niet. Kijk, dat was realiteit.

Ik zie het meer de laatste jaren. Bij voortduring willen we onze mening zeggen maar tegenspraak is absoluut ongewenst. Innerlijke onzekerheid en gebrek aan incasseringsvermogen zijn daarvan vermoedelijk de grondslag. Het zou mooi zijn als de mensen van deze tijd weer eens iets hadden om blij van te worden en echt in te geloven. In zichzelf bijvoorbeeld.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s