Waarom we denken dat katten intelligenter zijn dan honden

Eergisteren parkeerde ik mijn auto in het centrum van ons dorp en vlakbij de parkeermeter kon ik het gesprek tussen twee redelijke randdebielen haast niet missen. Zijn kakelden tegen elkaar over de manier waarop ze de sociale voorzieningen flesten. “Die domme  ambtenaren ontdekten dat steeds veel te laat”, was hun beider conclusie.

Dat het nogal stom was om in het openbaar luidkeels over je eigen oplichterspraktijken mededelingen te doen, drong niet zo erg tot hen door. Zij vonden het waarschijnlijk stoer en ik vond hun optreden een ultiem voorbeeld van onze neo-liberale samenleving. Hoewel, veel neo is er niet en liberaal is onze samenleving al helemaal niet. Maar dat terzijde. Het optreden van de twee maakte duidelijk waarom wij het onderscheid niet meer kennen tussen slim en intelligent. Slim is de vaardigheid om heel snel te zorgen dat er aan al je wensen en behoeften wordt voldaan. Intelligent houdt in dat je niet in die val trapt.

Daarbij komt dat wij al tijden geleden hebben besloten dat de intelligentie van dieren is af te meten aan onze maatstaven. Nu is dat een dommem vooronderstelling waarmee wij alleen maar proberen te bewijzen dat wij beter zijn maar zelfs dat hebben sommigen van ons niet door. En precies daarom denken we geregeld dat honden dommer zijn dan katten. Honden lijken in hun communicatie en gedrag meer op mensen dan katten. Dat is waar, althans op het eerste gezicht is het waar. Ze raken snel in paniek en gaan dan heel hard schreeuwen, net mensen. Honden gaan bedelen. op een heel directe manier en als ze niks krijgen, geven wij daaraan een betekenis: kijk eens hoe onhandig en dom die hond is. We begrijpen honden beter, doorzien hun gedrag en zorgen er zelf voor dat ze niet bereiken wat ze willen. Vervolgens noemen we hen dom.

Katten doen dat anders. In de eerste plaats komen ze nooit heel direct bedelen. Nee, ze geven kopjes, likken onze vingers en laten zich uitvoerig aaien net zolang totdat we ze vanzelf iets lekkers geven. Dat noemen wij dus weer intelligent. Als mensen op die manier met elkaar omgaan, spreken we van manipulatie maar wij zijn zo dom dat we het manipulatieve gedrag van de kat niet eens door hebben of voor lief nemen. Wie dit allemaal nog kan volgen zit qua intelligentie al wel heel dichtbij de kat.

Dat is te hopen want soms vraag je je af waar de menselijke intelligentie is gebleven. Stel je voor: je leeft in een tijdvak waarin alles en iedereen het goed heeft en dan besluit je dat je het nog beter wilt gaan krijgen. Je droomt van een tijdperk waar bijna letterlijk de gebraden duiven je in de mond vliegen en dus besluit je tot het aanleggen van economisch voordeleige spoorlijnen. Althans…je maakt jezelf wijs dat het allemaal economisch voordelig is. Je legt een peperdure spoorlijn aan voor de Hoge `snelheidslijn aan enkoopt daarvoor treinen die wel heel erg goedkoop, maar zoals later zal blijken ook heel erg gammel zijn. Bovendien leg je een spoorlijn voor veel geld door de ~Betuwe waarvan de bedoeling is dat ze aansluit op het net van de buren. En…laten die buren nu denken: acht laat maar…..

Twee peperdure spoorlijnen die binnenkort zijn overwoekerd met gras en mos. En dan een paar jaar later maar klagen dat je echt veel zuiniger aan moet doen. En tsja collectief hè? Allemaal erin stinken! Of je nu bekend staat om zuinigheid of om potverteren….echt het maakt niet uit of je door de hond of door de kat gebeten wordt.Stom zijn ze allemaal.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s