De gewone mensen van Femke Halsema

Gisteravond waren Tineke Ceelen en Femke Halsema bij Knevel en Van den Brink. Tineke overduidelijk in de dominante rol, wat bij Femke geen kleinigheid is. Even zo goed was het optreden van Femke ook wel opvallend. Als nationaal geweten, hoewel ze wat moeite heeft met individuele contacten, had ze toch ook een paar duidelijke opvattingen te berde te brengen.

Ik heb veel respect voor mensen die anderen gaan helpen als er problemen zijn maar juist daarbij is het zo van belang om alles in de juiste verhoudingen te zien. Daar heeft Femke moeite mee. Dat bleek in Afghanistan het geval te zijn en nu ook weer in Syrië. Tot mijn verbazing benoemde ze de vluchtelingen in de Syrische burgeroorlog als “gewone mensen”. Wat zijn dat eigenlijk, gewone mensen? Zijn dat een soort willoze loeiende kalveren die zich door anderen vrijwillig van het ene naar het andere einde van het land laten jagen? Ik betwijfel het, sterker nog: ik weet zeker dat het niet zo is.

“Gewone” mensen, Femke, dat waren ook de miljoenen Duitsers die in het voorjaar van 1945 vooral van het oosten naar het westen vkluchtten. Duitsers die uit Leipzig en Dresden of Berlijn wegtrokken omdat de wereld om hen heen in elkaar stortte vanwege node- en nutteloze bombardementen en het naderende Rode Gevaar. “Gewone” mensen waren ook zij die jarenlang Hitler en zijn bendes hun gang lieten gaan, uit vrees zelf het slachtoffer de worden van de fanatieke nazipsychopathen. Gewone mensen zijn mensen die bang zijn voor eigen hachje en proberen buiten alle conflicten te blijven totdat ze merken dat zoiets onmogelijk is.

Ik ga niemand veroordelen over die houding. Ik zou niet weten of ik zelf de moed zou hebben al dan niet in  samenwerking met anderen een halt toe te roepen aan gruwelijke dictators zoals Assad of Saddam Hoessein. Misschien niet en misschien is die angst wel het meest karakteristieke voor de overgrote meerderheid van de mensheid. Volgens peilingen in Syrië staat 70 procent van de inwoners van het land achter Assad: uit eigen belang of in de hoop dat hij het geweld het snelste kan doen ophouden. Ook gewone mensen? Of zijn het mensen die profiteren van een onderdrukkende dictator?

Nog opvallender was haar uitspraak dat die “gewone” mensen vooral verlangen naar democratie. Ik dacht dat m’n broek afzakte. Sinds wanneer hebben miljoenen Syriërs notie van iets dat democratie heet?  De meesten kunnen het woord waarschijnlijk niet eens schrijven en uitspreken is ook al een probleem. En waarom ook? De “democratische”  wereld geeft nou niet echt een hoopgevend voorbeeld van dat wat democratie lijkt te zijn. Onder democratie verstaan zeer velen een toestand waarin zij en hun aanhang het voor het zeggen hebben. Dat geldt ook voor West-Europa.

Nee Femke, kom eens uit je ivoren toren en zie de mens zoals ze werkelijk is. Dan gaat het je in je persoonlijke contacten allemaal ook wat meer ontspannen en gemakkelijk af en hoef je ons niet meer voor te leuteren over “gewone mensen”.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.comsnat

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s