Erdogan of Akyol, wie wint?

Even had ik het idee om een standbeeld van Oczan Akyol midden op het Taksimplein in Istanbul te zetten. Ik meende dat ook de Turkse politie er dan wel vandoor zou gaan maar nee, ik heb mijn mening herzien. Het is onvoldoende om met stoere jongens op de proppen te komen. Het hele land gonst ervan.

Turkije….Turkse lente, ja het is waar, ik heb het woord al eens horen vallen. En in wat voor seizoen heeft Erdogan Turkije dan gevoerd? Met het grootste gemak vergeten journalisten en West-Europeanen dat het hele platteland, en dat is nog heel wat, Erdogan steunt. Zij zijn fan van hem, van deze man om trots op te zijn. Want trots zijn zijn aanhangers. Trots is de gemoedstoestand die Turkije in leven houdt. Trots is de reden waarom Turken maar niet willen toegeven dat zij een groot deel van de Armeniërs hebben uitgeroeid. Trots is een goede kluisdeur in dienst van de hypocrisie.Zo gek is dat allemaal niet want ooit was Turkije DE grootmacht van het Midden-Oosten. Door een miscalculatie in de Eerste Wereldoorlog is daaraan een einde gekomen. Bijna was de Turkse volksziel aan ademnood overleden maar….Kemal Atatürk heeft haar gereanimeerd.

En ver van Europa, op de barre Anatolische hoogvlakte vestigde Atatürk het centrum van het nieuwe Turkije, Ankara. Turks streng en nationalistisch. De oude hoofdstad Istanbul met haar overmaat aan Griekse invloeden, werd tweede keus. Het verschil tussen beide steden kan haast niet groter zijn: Europees tegenover Klein- ja haast Centraal-Aziatisch. Humanisme tegenover het geloof in de staatsmachten, waaronder de Islam. Turkije is niet het enige land met zo’n glashelder verschil aan culturen. In Rusland is hetzelfde verschil terug te vinden tussen de steden Moskou en St. Petersburg. Niet voor niets was de weerstand tegen de communistische staatsgreep tegen Gorbatsjov het sterkste in St. Petersburg. In China is er het verschil tussen Peking en Hong Kong.

De vraag is hoe Turkije haar conflict met de moderne tijd gaat oplossen. Erdogan is niet het type dat gemakkelijk oude waarden en normen laat vallen ter wille van een belangrijke culturele beweging. Hij heeft een referendum voorgesteld, de slinkse schurk! Hij kan bijna op zijn vingers natellen dat hij zo’n referendum gaat winnen omdat….omdat niemand weet waar het met Turkije naartoe moet als het land de weg van de demonstranten inslaat. Er is geen beeld, geen vooruitzicht….alleen een blijvend mooi groen park in het hartje van Istanbul. Overigens: het is natuurlijk een schande dat men dat park wil slopen.

Misschien kan Oczan Akyol eens een nieuwe richting aangeven? Hij heeft het zelfvertrouwen van Erdogan en het geloof in eigen gelijk dat deze orthodoxe moslimleider kenmerkt. Het zou toch mooi zijn als deze uit de kast gekomen boef nu eens een echt belangrijke daad stelde? Ik houd mijn oog op hem gericht.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s