Sjoemelen of tekenen

Dus meneer De Graaf heeft gesjoemeld? Totdat de EU ons verplicht een chip te gaan dragen die ons denken en piekeren vastlegt en weergeeft, kan ik dat niet zeggen. Het heeft zich allemaal in het hoofd van meneer De Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer, afgespeeld. In het huidige sjoemeltijdperk zou niets mij meer verbazen maar ik weiger iemand te veroordelen zolang zijn of haar schuld niet vaststaat, waarbij je nog maar mag hopen dat het OM niet aan het sjoemelen is geweest.

Geert Wilders heeft natuurlijk wel weer aardig de underdog kunnen spelen en daarmee sympathie kunnen winnen en dat is dan weer de mindere kant van het verhaal. Zo zie je maar dat in het geval van sjoemelarij, je uiteindelijk altijd het lit op de neus krijgt. Opvallend is wel dat het juist De Graafs partij is geweest die nog niet zolang geleden voorstelde kandidaat-bestuurders binnen de partij een soort itegriteitsverklaring te laten tekenen. Ik wist niet wat ik hoorde. Hoe kom je op zoiets kinderlijks of….sjoemelachtigs? Nog weer een document verzinnen waarmee gerotzooid kan worden?

Juist degenen die de minste innerlijke integriteit bezitten, ondertekenen zo’n document zonder blikken of blozen om daarna volledig hun gang te gaan. In dat geval worden zij in de rug gedekt door een ondertekend document. Dat geeft hen extra bescherming want zo’n bestuurder heeft immers aan alle wensen en eisen van zijn omgeving voldaan? Het is alsof je leerlingen van een school van tevoren een document laat ondertekenen dat zij geen examens zullen stelen.

Integriteit zit niet gevangen in een handtekening en ook niet in een briefje met prachtige, idealistische holle frasen over gewenst gedrag. Daar kotm bij dat de grens tussen integriteit en gesjoemel vaak flinterdun is. Niemand kan voorzien in wat voor positie hij of zij terechtkomt, een positie waarin misschien tijdelijk niet zo duidelijk is waar de integriteit ophoudt en waar het gesjoemel begint. Dat geldt vooral voor mensen die dagelijks verkeren in een omgeving waar opvattingen over gesjoemel heersen die afwijken van wat andere kringen daarover vinden of….van wat de gemiddelde Nederlander ervan vindt. Laten we wel wezen: wie nooit de kans krijgt om te sjoemelen, heeft het verdomd gemakkelijk om op het rechte spoor te blijven.

Voor alle duidelijkheid: sjoemelen is niet fraai en zeker niet als het bestuurders van het publieke terrein betreft. Tegelijkertijd wordt er zelfs in de verschillende delen van Nederland heel verschillend gedacht over wat toelaatbaar is en wat niet en hetzelfde geldt voor verschillende sociale groeperingen. Zo hoorde ik kortgeleden twee mensen luidkeels op straat aan elkaar vertellen hoe ze bezig waren de Sociale Dienst te flessen en dat die “stomme” ambtenaren dat maar niet door hadden. Talloze mensen vinden sjoemelen kennelijk heel acceptabel zolang ze er zelf voordeel van hebben. Zo niet, dan wijst het vingertje. Een ondertekend document is daar het allerslechtste middel tegen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s