Twitter als terrorist…of zoiets….

Professor Telders was een typische wetenschappers van zijn tijd, de eerste helft van de vorige eeuw. Beminnelijk maar ook wel een beetje afstandelijk vaak en verstrooid. Karakteristiek waren zijn rondjes over straat in een wapperende regenjas en met zijn voorhoofdfronsingen gericht op iets dat verder niemand kon  zien.

Een geleerde en toch aimabel…het komt voor. Hij was ook niet zelf degene die zijn naam aan het instituut verbond dat de VVD ging beschouwen als haar “wetenschappelijk” bureau. Wat zei u? Een politiek partij met een wetenschappelijk bureau? Ja, inderdaad. Op zich is dat niet zo bijzonder want elke partij heeft wel zo’n maatschappelijke misvatting in het vaarwater. Bij gebrek aan politieke ideeën en maatschappelijke contacten en inzichten, hebben partijen zich overgegeven aan de wetenschap. Cijfers en statistieken beheersen sindsdien het denken van onze politici. Dat voorkomt dat zij zelf erg veel behoeven na te denken en vooral behoeven te filosoferen. Politici zijn cijferneukers geworden die de toekomst en de gevaren van de maatschappij verbinden aan een reeks van abstracte “wetenschappelijk” opdgediepte gegevens verbinden. Die cijfers geven in hun ogen de toekomst weer.

De Teldersstichting komt nu met de opvatting dat twitter een bedreiging van de democratie is. Daarbij zijn in eerste instantie twee vragen te stellen: “welke democratie bedoelt u?” Oftewel: democratie volgens welke criteria? En de tweede vraag is: hoe bedoelt u? Hoe kan de vrijheid van meningsuiting een bedreiging vormen van de democratie? Deze vraag komt uit de eerste voort want de mate van bedreiging zal afhangen van de criteria die men aan de democratie stelt.

Laten we wel wezen: democratie is een kwetsbaar en in wezen vrijwel onverdedigbaar goed omdat elke bescherming een beperking van de democratie inhoudt. Dat brengt met zich mee dat dictators via democratische weg aan de macht kunnen komen. Dat vooropgesteld is het in de eerste plaats nogal bedreigend als de steunpilaren van het huidige democratische bestel nieuwe ontwikkelingen gaan beschouwen als een bedreiging van het bestel. Eerder zou het voor de hand liggen dat democratische instituties zich bezinnen op de vraag hoe de nieuwe ontwikkelingen in een vorm van democratie passen. Dat geldt zeker voor het geval dat liberalen zo’n onderzoek doen want een kenmerk van het liberalisme is “open staan voor nieuwe ontwikkelingen”. Zodra liberalen zich gaan afschermen voor nieuwe ontwikkelingen, worden zij  conservatief en….hetzelfde geldt voor socialisten. Een negatieve variant daarop is de ontwikkeling van fascistoide stromingen vanuit liberalisme en socialisme, historisch in ruime mate aantoonbaar. Niet voor niets ontwikkelde zich in die lijn in Duitsland ooit het NATIONAAL socialisme en in Italië had men te maken met Mussolini, een ex-socialist. Het is overigens opmerkelijk dat we daarover Rutte en Samsom nooit horen. Het getuigt van een ernstig tekort in de intellectuele ontwikkeling van Rutte, die geschiedenis heeft gestudeerd.

Niet twitter is een bedreiging voor de democratie maar degenen die denken dat het zo is. Zij staan in de startblokken om allerlei on- of zelfs anti-demnocratische maatregelen te nemen om het volkje de mond te snoeren. Het kan ook haast niet anders want de politieke leiding heeft zich in de afgelopen 30 jaar steeds verder afgewend van het volkje, karakteristiek voor een regime in zijn nadagen. Die afstand wordt egsymboliseerd door opleidingskloof en bovenmatige veiligheidsmaatregelen rond politici. Een algemeen waarneembaar voorbeeld was kortgeleden nog president Obama die vanachter een glazen muur het volk in Berlijn toesprak. Bange politici dus, mannen en vrouwen die de naam politicus niet of nauwelijks nog mogen dragen. Een echte politicus/a loopt voorop, onbeschermd en sneuvelt daar (soms). Dat mag onwenselijk zijn, het symboliseert wel de durf, moed en daadkracht die politici eigen behoort te zijn. De Angsthazen zijn dezer dagen aan de macht en scharen twitter onder de terroristen of zoiets.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s