De schaamteloze ontkenning van het proletariaat

Vandaag las ik een artikel over bibliotheken en hun teruglopende aantal bezoekers. Over het algemeen wordt de oorzaak daarvan gezocht in het verminderde aantal boekenlezers in Nederland. De oorzaak daarvan zou zitten in de toename van internetgebruikers en van de tv. Die zou mensen ertoe brengen niet meer te lezen maar meer naar films te kijken. Ik twijfel daaraan heel erg. Ik bedoel, daarin zal best een deel van de oorzaak schuilen maar ik vrees dat de ontlezing van Nederland en andere landen een nog veel verdergaande oorzaak heeft. De genoemde oorzaken hebben vooral betrekking op de maatschappelijke “bovenlaag”, die van “e-dating” zal ik maar zeggen.

In de euforie na de ineenstorting van de USSR is in het westen, dus ook in Nederland, het neo liberalisme opgekomen. Het enige deel van het oorspronkelijke liberalisme dat daarin teruggevonden kan worden is: iedereen moet voor zichzelf zorgen. Alle andere liberale beginselen zijn zonder al teveel problemen overboord gegooid. Iedereen moet voor zichzelf zorgen en we willen dus ook niets meer horen over mensen die dat niet kunnen. Gehandicapten, chronisch zieken, mensen met een psychische aandoening, onze samenleving veegt ze met het grootste gemak op een hoop: hopeloos. Voor jezelf zorgen, dat is gaan betekenen: zorg dat je niet op die hoop terechtkomt. Dat betekent dat je werk moet hebben, een netwerk en de ambitie om steeds meer geld te gaan verdienen. Voor jezelf zorgen, dus!

Steeds meer is de samenleving er ook vanuit gegaan dat iedereen dat kon. Niet direct die mensen met een verstandelijke handicap of met een aangeboren rolstoel maar wel al die anderen, die anderen die allemaal “gewoon” naar school kunnen gaan en de studie konden gaan volgen die ze wilden. Dat hield de samenleving dan in de gaten door het gezwoeg en geploeter aan de taalachterstand en de Citiotoets. Daarmee wordt alle “dwarsigheid” eruit geramd en worden de “onbruikbare” kwaliteiten verdrongen terwijl iedereen een richting wordt opgeschopt waarnaar vraag is: waarnaar in het bedrijfsleven vraag bestaat. En uiteindelijk solliciteren en dan een baan. Die baan hoef je helemaal niet per se leuk te vinden, als-ie maar geld oplevert. Succes in de wereld en ook het persoonlijke belang van mensen wordt afgemeten aan de inhoud van de portemonnee.

En zo lijkt het erop dat socialisten en neo liberalen samen een eind hebben gemaakt aan de Verelendung en het proletariaat.Helaas is de waarheid anders. In uitgestrekte achterstandswijken gaat een massa aan mensen schuil met een geringe of gebrekkige opleiding, met verslavingen, gebrek aan mogelijkheden om inzicht te krijgen in het eigen leven, een fundamenteel gebrek aan onderwijs doordat scholen niet worden bezocht of kinderen geen woord Nederlands spreken en….op straat zwerft de nodige ellende aan honger en armoe rond, door sommige neo liberalen aangeduid als “zwerfvuil”. For the record: neo liberalen, dat zijn voormalige socialisten die het graaien hebben ontdekt en conservatieven.

Ik schat dat in Nederland op z’n minst een kleine twee miljoen mensen zich in deze hopeloze situatie bevindt, niet alleen immigranten maar ook zeer vele autochtonen. De stelselmatige ontkenning van deze groep zonder economisch belang (ze produceren nul en ze consumeren niks) valt te omschrijven als niet meer of minder dan maatschappelijk fascisme. Daarvoor zou onze samenleving zich ernstig moeten schamen, daarvoor zouden politici en bestuurders zich heel diep moeten schamen maar dat doen ze niet. Nee, ze wachten liever op de maatschappelijke uitbarstingen die steden als Londen, Parijs en Berlijn al een beetje hebben geteisterd om vervolgens deze bevolkingsgroep die zo nodig opvoeding en stimulansen nodig heeft te betitelen als geteisem (Cameron). Het is ook zo gemakkelijk om in te zien dat zij de human waste van deze egoïstische samenleving zijn.

Zij zouden wel willen lezen maar hebben niet de middelen om zelfs maar een stap in de bieb te doen…Wij stellen hen daartoe niet in de gelegenheid. En soms, heel soms zou je daar bijna blij om worden want deze mensen worden in elk geval niet verpest met de afval literatuur die onze markt overspoelt en die afkomstig is van non-auteurs als Patricia Paay en Heleen van Royen. Maar voor de rest…

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s