Financieel op orde als het zo uitkomt…..

Dit kabinet wil dat de overheid financieel op orde is. O ja en de burgers, die moeten ook financieel op orde zijn. je hoort het steeds meer, om je heen. Inderdaad, de wind lijkt uit een andere hoek te waaien.

Dat lijkt zo want de werkelijkheid ligt wel een beetje anders. In de eerste plaats hebben precies deze politici jarenlang de bevolking voorgehouden dat zij vooral geld moesten lenen en dat zij best een tophypotheek konden afsluiten. Voor alle duidelijkheid: dat is ene hypotheek die hoger ligt dan de taxatiewaarde/vraagprijs van een huis. Op die manier verschaf je jezelf dus bij voorbaat een schuld maar volgens de dames en heren politici was dat GOED VOOR DE ECONOMIE.

 

Financiële markten

En het was ook geen probleem volgens de financiële markten, oftewel de grootaandeelhouders en banken. Zij streken de opbrengsten van torenhoge schulden en hypotheken voornamelijk op en betaalden daarvan onder meer de Graaiende Executive Officers inclusief bonussen voor goed of slecht werk. Tegelijkertijd drongen deze grootaandeelhouders bij voortduring aan op het behalen van hoger getelde “targets” door de bedrijven waarin zij hadden belegd. Eén van de middelen daartoe was kostenbesparing en een belangrijke methode van kostenbesparing is inkrimping van personeel. Of het nu goed of slecht ging met grote ondernemingen, er vielen toch ontslagen in verband met te verwachten veranderingen op de markt. De grootaandeelhouders en banken zagen het allemaal hebberig glimlachend aan. Inmiddels werden die targets ook nog eens gehaald door de markt te overladen met een niet aflatende stroom van “nieuwe” onbenulligheden, zoals de razendsnel elkaar opvolgende typen telefoons en tablets. Reclame maakte het publiek goed gek en zette mensen aan tot totaal onverantwoorde aankopen op dat gebied en toen….

Toen kondigden de grootaandeelhouders de crisis af want de markt stagneerde un peu. Dat was het moment en DE kans om nog eens massale hoeveelheden mensen te ontslaan zodat de kosten van ondernemingen nog verder daalden. Dat nam niet weg dat de grootaandeelhouders intussen hun kans schoon zagen om de hun toekomende kapitalen te verwerven door banken en de staatskas leeg te roven en tot armoede vervallen huiseigenaren de deur uit te jagen.  En dat alles onder het mom van de kreet “financieel op orde zijn”. Dat leegroven had natuurlijk niet plaats door overvallen of moordpartijen maar door gezellig te “levellen” met besluitvormende  bestuurders.

 

Het kabinet

Uitgeput door uitzuigerij en oplichterspraktijken van de orde der miljardairs, zag het kabinet geen andere mogelijkheden dan het vullen van gaten in de begroting met behulp van het geld van mensen die het toch al niet hadden. Kortingen en hervormingen volgden elkaar in rap tempo op maar nooit was het genoeg. Tsja….het probleem is dat je alles FINANCIEEL alles op orde hebt, er MAATSCHAPPELIJK nog heel veel kan missen. Elke bezuiniging heeft onmiddelijk gevolgen voor sectoren die elders liggen en heel vaak zijn de verbanden niet zo maar 1,2,3 duidelijk. Wie bezuinigt op de eerstelijns zorg, bijvoorbeeld, zal ontdekken dat een aantal jaren later het gebruik van de tweede lijn sterk is toegenomen. Dat betekent dat je als nog veel duurder uit bent en dan hebben we het nog niet eens over de directe gevolgen van reorganisaties. Het lijkt mooi om alles financieel op orde te hebben maar daarachter gaat veel financiële wanorde schuil en vult het ene gat het andere.

 

Beheer 

In werkelijkheid gaat het natuurlijk helemaal niet om “financieel op orde” te zijn maar om een fatsoenlijke maatschappelijke orde waarin iedereen zich welkom voelt. Daarbij hoort verantwoord financieel beheer. Dat houdt in dat de overheid in tijden van hoogconjunctuur heel behoedzaam is met financiële bestedingen. Dat zal waarschijnlijk leiden tot minder grote groeiverschijnselen in de economie maar het voorkomt tevens minder diepe dalen als het wat minder gaat. Daarbij komt dat de financiële markten moeten stoppen met gokken en casinospelletjes zoals onverantwoord hoge schuldenlasten opbouwen, bijvoorbeeld door een doorlopend krediet, en short selling op de beurs (en andere spelletjes die tot onwaarschijnlijk hoog rendement moeten leiden).

Op de korte termijn is er maar één oplossing: het geld halen waar het zit, dat is dus bij de miljonairs en miljardairs., zonde maar het is niet anders. Boten, vliegtuigen en tweede huizen zullen wel ingeleverd moeten worden. DAT is een mooie opdracht voor het kabinet. En mocht men dreigen met emigratie? Dan mag dat, maar eerst wordt er betaald!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.comat

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s