Die doktoren zijn zo knap tegenwoordig….

Die doktoren zijn zo knap tegenwoordi….dat zou best eens kunnen. Vroeger waren ze dat in elk geval niet. Als mijn ouders het over 1 ding eens waren, dan was het wel dat de huisarts niet knap was en zijn vrouw al evenmin. Mijn vader vroeg zich herhaaldelijk af hoe twee zulke lelijke mensen zulke mooie kinderen hadden kunnen krijgen. Tegenwoordig zouden we zeggen:DNA.

Overigens was het wel een goede huisarts die zijn uiterste best deed ene goede vertrouwensband met de patiënten op te bouwen. Een goede arts hoeft dus niet knap te zijn. Dat wil zeggen, hedendaagse huisartsen zijn vaak wel knap vervelend die proberen je het ene na het andere middeltje, pilletje, poedertje of spuitje aan te smeren, allemaal vanwege de preventie enzo. Die middelen zijn allemaal wetenschappelijk getest en wat daaruit voortkomt, is niet mis.

Zo heeft ene kennis van me ooit een pil gekregen tegen een longaandoebning. Na een tijdje bleek hij last te krijgen van zijn nieren en volgens de bijsluiter bij het pilletje was dat een bijwerking: ook wetenschappelijk bewezen. Om de nierklachten weg te werken ontving mijn kennis een poedertje dat aanvankelijk prima werkte totdat mijn kennis last kreeg van maagpijnen. Opnieuw raadpleegde hij de bijsluiter en inderdaad: al weer een wetenschappelijk bewezen bijwerking. Daarom besloot de dokter hem een pil te geven tegen de maagaandoening die na verloop van enige tijd leidde tot zeldzaam ernstige hoofdpijnaanvallen. U raadt het al: wetenschappelijk bewezen bijwerking. De huisarts liet zich daardoor niet uit het veld slaan en schreef zonder blikken of blozen een middel voor tegen de hoofdpijnaanvallen. Het zou nu toch mooi geweest zijn als het probleem daarmee de wereld uit was maar helaas…

De longaandoening meldde zich opnieuw, dat was geen bijwerking maar vermoedelijk wel het gevolg van de tegendraadse werking van de hoofdpijnpillen. Nog niet eerder wetenschappelijk bewezen maar nu kwam dus toch de aap uit de pharmaceutische mouw. En kijk….ik vind dat prachtig want het is natuurlijk meer dan fantastisch wat de medische wetenschap tegenwoordig allemaal vermag. We worden ook gemiddeld een stuk ouder. De vraag is overigens of je daar blij mee moet zijn want hoe oud wil je eigenlijk worden? Het eeuwige leven lijkt nu niet bepaald iets om naar te streven. Je mag dan bijvoorbeeld nooit met pensioen. Blèèè…

Het is frappant om te zien hoe de medische wetenschap ons opscheept met middeltjes waar we haast meer kwalen van krijgen dan dat we ermee bestrijden. Het wordt nog frappanter als academisch geschoolde medicijnmannen anderen verwijten kwakzalver te zijn terwijl hun eigen middeltjes eigenlijk een heel discutabele reputatie hebben.

Gelukkig is de tijd voorbij waarin medici werden gezien als de halfgoden die de mensheid vooruit zouden helpen. In de loop van de afgelopen tientallen jaren zijn er  temidden van deze haast onaanraakbare familie teveel halvegaren en idioten ontdekt en zelfs klunzen. Maar dan nog…zelfs de doktoren die knap zijn en het redelijk goed met ons menen, hanteren middeltjes waarbij je heel veel kanttekeningen kunt zetten. Er is geen enkele reden om alternatieve genezers en therapieën bij voorbaat in een verdacht daglicht te plaatsen. Laat de knappe doktoren eerst eens naar hun eigen gestuntel kijken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s