Met scherp schieten is bot….

Nou, het gaat Spaans toe in Egypte. De lente is er volop aan de gang! Welke mafketel zou ooit het woord “lente” hebben bedacht voor  de revolutionaire gezindheid in de Aarabische landen? Iemand die absoluut niet begreep in wat voor cultuur hij of zij zich bevond?

Hoe dan ook, het feest is nu volledig. Niet alleen in Syrië maar ook in Egypte is de lente uitgelopen op moord en doodslag. Wie had gedacht dat het Egyptische leger met het afzetten van Mubarak de kant van de democratie had gekozen, komt bedrogen uit. Op zich is dat niet zo gek want de landen waar die “democratie” is geboren, hebben er zelf vaak nog nauwelijks notie van.  Dat neemt niet weg dat in de meeste “democratische” naties van Europa en Amerika niet door politie en leger met scherp wordt geschoten op protesterende burgers, van welke categorie dan ook. En geloof me: die moslimbroeders zijn erg….

Dat betekent niet dat ze allemaal doodgeschoten behoeven te worden. Met traangas, rubber kogels, waterkanonnen en pepperspray valt heel veel te bereiken, als ze op straat vervelend zijn. En inderdaad: waarom zou je ze gewoon niet laten zitten op zo’n plein totdat ze een planken gat hebben?  De reden is heel duidelijk: het is cultuur. In Egypte kent men alleen maar de macht van het zwaard of van de kogel. De macht van het “over burgers heen walsen met een pantserwagen, zoals ze dat in China meestal ook doen”.  Het heeft iets te maken met ingegroeide gewoonten waarbij elke tegenstand doodeenvoudig de hersens werd ingeslagen, al lang voordat de Britten voet aan wal hadden gezet in Egypte. Van die Britten hebben ze trouwens ook geleerd dat je al dat geweld best mag gebruiken….tegen woestijnbewoners.

Het heeft ook iets te maken met het geloof dat je niet serieus wordt genomen als je niet bereid bent tot stampen en moorden. Het gedrag van de politie in Nederland zou in Egyptische voetbaltermen worden gezien als ongezond homofiel. Hakken moet je, anders staat het “gespuis” weer op en heeft niemand ontzag voor je. Die opvattingen zijn in Nederland eigenlijk nog maar een kleine 100 jaar geleden in beweging geraakt.  Democratie of niet, in het verleden is er door de politie ook met scherp geschoten op demonstrerende burgers. Vooral de marechaussee kon dat erg goed, met speciale geweren die de benaming “karabijn” hadden. Het ziet er echter niet naar uit dat het gaat werken deze keer in Egypte. Er komen steeds meet (twitter)berichten van buiten het land binnen dat het allemaal ook echt anders kan.

De vraag is, wat doe je ertegen als een ongeregelde hoeveelheid woestijnstammen bezig is elkaar af te maken? Het beste advies is: zorg dat je er niet door vermalen raakt, ga er vooral niet tussen staan want het stelt het proces alleen maar uit. Bovendien raak je op die manier betrokken bij het conflict en gaan ALLE partijen je zien als vijand zolang je hun bondgenoot niet bent. De lente zal dus vanzelf moeten overgaan in zomer maar dat kan soms even duren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s