Useless discussions…..

Ik heb al heel lang de discussie over het al dan niet bestaan van God, Allah, Jaweh of al hun collega’s opgegeven. De discussie is zinloos omdat niet via natuurwetenschappelijke weg is te bewijzen of deze bovennatuurlijke wezens bestaan of niet. Er kan ook niet worden bewezen dat zij niet bestaan. En toch….toch schoot mij vandaag iets in het verkeerde keelgat.

Een jongeman, een zekere @basvanderhout ging er op @Postonline op prat dat de Bijbel volstaat met aantoonbare kletskoek. Na enig aandringen gaf hij het voorbeeld van de aarde die volgens de Bijbel in 7 dagen geschapen zou zijjn. Nu suggereert te Bijbel niet dat de aarde in 7 dagen geschapen is maar in zes dagen want op de zevende dag rustte Hij. Hoewel, die rust kan onderdeel hebben uitgemaakt van het scheppingsproces ook al merk ik daar de laatste jaren niets van.

Ik maak me sterk dat Harry Potter, mits niet al te zeer tegengewerkt door Voldemort, die schepping in een uurtje had voltrokken maar onze jonge vriend zal dat soort “onzinliteratuur” ook wel niet lezen. En dus ging hij maar liever direct in de slag met “gelovige christenen en moslims”. Hij vertelde hen dat de beide heilige boeken vol onzin stonden en bij zo’n situatie vraag ik mij dan af wat daarvan de zin is. Zou hij echt gedacht hebben dat hij met zijn tegendraadse stelling ook maar één van de aanwezigen kon overtuigen? Terecht niet, ik zou ook niet zo maar afstappen van het gedachtengoed dat mij via de opvoeding is aangereikt vanwege de rebelse opmerkingen van een relatieve wetenschappelijke peulenbroek.

Het probleem is natuurlijk dat er geen echte discussie kan ontstaan omdat beide partijen volledig langs elkaar heen praten. De één praat vanuit zijn of haar heel individuele geloofsbeleving terwijl de ander praat vanuit ogenschijnlijk objectief vastgestelde maatstaven. Dan kun je echt beter een paard en een mens met elkaar aan de discussietafel zetten. De gedachte is klaarblijkelijk dat als je tegen iemand met hoogtevrees zegt dat er niets is waarvoor hij of zij bang hoeft te zijn, dat dan de hoogtevrees over is, ofzo…. Nou zo werkt het niet.

In het geval van jeugdige atheïst tegen gelovigen, zullen de opmerkingen van Bas volslagen in verkeerde aarde vallen en leiden tot irritatie en weerzin. De vraag is dus wat Bas met zijn oppervlakkige geredekavel heeft bereikt. Het antwoord is: vermoedelijk niets behalve irritatie en mogelijk een eigen geloof in de schijnzekerheden die hij tijdens zijn betoog tevoorschijn heeft getoverd….o sorry….gehaald.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://cult.thepostonline.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s