Het nuchtere dwaalspoor van de wetenschap….

Gisteren schreef ik een blog over @Basvanderhout die Bijbel en Koran vooral beschouwde als opsommingen van aantoonbare onzin. Al gauw bleek dat hij zich moeilijk kan verplaatsen in andere tijden, andere denkbeelden, andere inzichten. Met een starre stugheid houdt hij vast aan alles wat “bewezen” is door de natuurwetenschappelijke onderzoekers. Ik zie hem voor me met een wat wazige blik voorbij gaan aan het feit dat de wetenschap zich haast per dag herschikt. Dat is nou niet bepaald een gegeven om op te vertrouwen als je naar zekerheden zoekt.

Even zo goed haalt hij met venijn uit maar alles wat “geloof” wordt genoemd zonder er enige diepzinnige gedachte aan te wijden, waar het vandaan komt en waarom het standhoudt. Om die reden heb ik ook verondersteld dat hij geen boeken over Harry Potter zal lezen omdat deze verhalen “onzin”  zijn. Daarin vergist hij zich behoorlijk. De verhalen over Harry Potter zijn geen “onzin” maar fantasie en fantasie is de bron….der wetenschap. Zonder het denken buiten vastgestelde en verankerde zekerheden om, zou er nooit wetenschap zijn ontstaan en…sterker nog…de wetenschap zou niet voort kunnen gaan. Er is zelfs een vorm van wetenschap die zich met de wildste fantasieën bezighoudt: de zuivere wetenschap, wetenschap die niet direct is verbonden aan de wens tot toepassing ervan.

Fantasie is niet alleen de bron van wetenschap maar ook van alle mogelijke kunsten zoals literatuur, dans en schilderkunst. Fantasie is de mogelijkheid van de mens om buiten de eigen beperkingen te treden, In de fantasie kunnen mensen vliegen en zonder die fantasie, rond Daedalos bijvoorbeeld, zou het zoeken naar een vliegtechniek nooit zijn ontstaan. Fantasie is ook de geestelijke mogelijkheid om zich los te maken uit de periodiek gebonden waarschijnlijkheden, een vaardigheid waardoor de mens kan ontsnappen aan de druk en ketenen van het alledaagse leven. Fantasie is nauw verwant aan humor en geloof. Geloof is de vorm van zingeving vanuit de hoogst individuele geest in een vorm die past bij de individu. Het wordt religie als blijkt dat anderen dezelfde weg bewandelen.

“Eerst zien dan geloven, bewijzen op basis van de natuurwetenschap” en het daarbij volgen van de wetenschappelijke methode, het hechten daaraan is wetenschappelijk Talibanisme. De ware wetenschapper durft net als Copernicus wegen te bewandelen die tot voor die tijd voor onmogelijk weerden gehouden. Wetenschap die bevriend is met fantasie zal geen moeite hebben het bestaan van welke god dan ook aan te tonen en zal mogelijkheden zien de natuurwetenschappelijke “wetten” te harmoniseren met ieder geloof. Wie zich daartegen afzet, begeeft zich op een dwaalspoor dat leidt tot de duisternis van de arrogantie en op dat spoor bevindt @Basvanderhout zich…. Beter ten halve gekeerd?

Tot sterkte,

]Kaj `Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s