KPN spotje ontoelaatbaar

De kranten stonden er bol van: pesten op internet en de gevolgen die dat heeft. Pesten kan tot zelfmoord leiden en dat gebeurt ook geregeld, vooral als er enige regelmaat en structuur in zit. Even zo goed komt KPN met een spotje op tv waarin pesten wordt voorgesteld als iets grappig, iets waarnaar pesters altijd kunnen verwijzen: “Kijk eens hoe grappig iedereen het vindt.”

En meteen is een groep mensen, waaronder Marketinggoeroe Moers bereid om te vertellen dat er helemaal geen kwaad in schuilt. Zijn belangrijkste argument is dat KPN in “een moeilijke markt opereert”. Dan is dus alles geoorloofd, zelfs het belachelijk maken van jongeren die gepest worden. Want ja: commercie en geld verdienen gaan VOOR alles in onze samenleving. Wie aan marketing doet, moet nerfgens door geremd worden, zeker niet door nadenken. Ja, er zijn zelfs psychologen die denken dat het allemaal wel kan omdat mensen echt wel zien dat het “humor” is en “grappig” en “niet echt”. Het is nog maar de vraag of mensen zich dat echt realiseren. De marketing op tv maakt zich in toenemende mate schuldig aan het gebruik van de “humor” die verscholen ligt in afzeiken. Daarbij houdt men zich misschien wel heel krampachtig vast aan het aloude gezegde “geen schoner vermaak dan leedvermaak”.  Dat moge zo zijn in bepaalde verhoudingen tussen concurrenten of in beperkte kring, in algemeen maatschappelijke zin is zij dat zeker niet.  Waar het Duitse spreekwoord “Was sich liebt das neckt sich” geldt voor min of meer intieme relaties, daar kan ze niet worden gebruikt om elke vorm van pesten te verdedigen. De “American Funniest home video’s” zijn in beperkte kring van mensen die elkaar kennen misschien wel grappig, in een breder verband is het behoorlijk plat om krom te liggen van de lol om alles wat er met een ander misgaat. Volgens sommigen wordt er nu stemming gemaakt tegen KPN maar in werkelijkheid is het omgekeerde aan de hand. KPN maakt stemming tegen jongeren die gepest worden, dat schijnt namelijk lollig te zijn.

Volgens goeroe Moers geldt dat allemaal niet meer in onze “open” samenleving. We “moeten” daar anders tegenaan kijken, zo zegt hij. Dat is gemakkelijker gezegd. Minderwaardigheidsgevoelens, verlegenheid, schuwheid bestaan in deze tijd nog net zo veelvuldig als in het verleden en het is te gemakkelijk om te zeggen dat “we anders moeten kijken”. Met zo’n opvatting ga je volkomen voorbij aan de kwetsbaarheid van de individu en dat is niet alleen schandalig, het kan zelfs misdadig zijn. Een “moeilijke markt” is daarvoor onvoldoende excuus.  Wie de omngevormde kinder- en puberpersoonlijkheid wil kwetsen, moet dit soort voorbeelden de wereld insturen. Dan weet ik zeker dat we totaal onempathische en gestoorde mensen gaan ontwikkelen.

De Nazi’s maakten in de dertiger jaren van de vorige eeuw veelvuldig gebruik van dit soort “onschuldige”  marketing van hun ideeën, sommetjes met gefingeerde bombardementen in rekenboekjes waren schering en inslag. Zo kweek je mensen die met het grootste gemak anderen overhoop schieten of in elkaar slaan omdat zij geleerd hebben dat het tegemoetkomt aan de geldende normen. Als wij ene pesterij als humor gaan zien, als een spelletje, dan is het kennelijk toegestaan. Een extremer voorbeeld daarvan was ook Charles Manson die aan de Beatlesong “Helter Skelter”  het recht ontleende om mensen te vermoorden. Pubers maar ook volwassenen zien lang niet altijd de grens tussen “fictie” en “non-fictie”. Zo zijn er meisjes verkracht en vermoord naar het voorbeeld van films en games. Daar heeft meneer Moers het niet over. Pesten is altijd ontoelaatbaar en de presentatie ervan als een vorm van “humor” grenst aan het misdadige.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://www.kpn.com/prive/service.htm

Advertenties

2 thoughts on “KPN spotje ontoelaatbaar

  1. Onlangs heeft een 8 jarig joch in de VS zijn oma door het hoofd geschoten na het spelen van een computergame “‘Grand Thieft- Auto”, een zeer gewelddadig spelletje voor boven de 18. Ook de schutter van Erfurt was verzot op zulke games en bovendien gek op de extremistische punkband “Slipknot”.
    Het moet allemaal maar kunnen tegenwoordig, en toch vraagt men zich af waar vandaag de dag die probleem jongeren toch vandaan komen.

    Goed verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s