Lang leve de journalistiek

Het begint zolangzamerhand de spuigaten uit te lopen. De journalistiek lijkt in een vrije val te zijn gekomen, naar alle kanten toe. Dat is niet zo best want juist dit tijdperk vraagt om een gedegen vorm van professionele journalistiek. Tot mijn stomme verbazing ontving ik van een onderwijsinstelling een bericht dat ik niet meer in aanmerking kom als docent journalistiek omdat ik de actuele journalistieke ervaring zou ontberen. Een raar bericht als je al jarenlang hoofdredacteur en presentator van een talkshow bent. Dat dringt daar bij die mensen maar niet door. Ik weet zeker dat ze maar heel weinig showmasters  en anchormen als docent hebben.

Gisteren kwam Bert Brussen weer eens ter sprake, een van die mensen die journalistiek verwart met kletspraat, die opinie en berichtgeving lukraak door elkaar gooit. In wezen is hij meer conferencier dan journalist maar dan geen humoristische, hoewel, dat is een kwestie van smaak. Hoe dan ook, juist in deze tijd waarin burgers naar believen hun gal spuwen over allerlei werkelijke en vermeende feiten en vooral veel poep gooien in de richting van mensen die werkelijk van alles de schuld lijken te hebben is echte journalistiek noodzakelijk. Professionele journalistiek omvat naast een goede taalbeheersing vooral een drang naar het doen van onderzoek, empathie, een kritisch vermogen en het besef dat checken noodzakelijk is. Bovendien zal de professionele journalist nauwkeurig onderscheid moeten maken tussen journalistieke genres, juist omdat het voor het publiek belangrijk is te weten onder welke categorie een bericht valt.

Al lang geleden heeft men dat begrepen waar het gaat om de vermenging van reclame en journalistieke teksten. Daarbij wordt steeds duidelijk gemaakt of ene tekst commercieel bedoeld is of niet maar voor het overige loopt alles steeds meer door elkaar. Dat wekt de indruk dat je voor journalistiek eigenlijk geen vakdeskundigheid nodig hebt, of het zou moeten gaan over de deskundigheid op het gebied waarover je publiceert en gek genoeg is DIE deskundigheid nu juist het minste nodig. Het gaat veel meer om mensenkennis en kritische instelling dan een diepgaand inzicht in toegepaste technieken in de industrie of wetgeving. O ja, voor een goed interview is enige kennis van zaken van belang maar het is zelfs schadelijk als de journalist even deskundig is als zijn of haar gesprekspartner. Deskundigheid verdrijft nog al eens kritisch vermogen, doordat mensen door hun deskundigheid in cliché-stramienen gaan denken. Dat is nu juist een ongewenst aspect voor een journalist.

De journalistiek is sterk veranderd, meer dan ze ooit veranderde en binnenkort verder veranderen zal. De publicaties van aast iedereen op internet geven de journalist een bijzondere verantwoordelijkheid en bijzondere kansen. De verantwoordelijkheid van de journalist is nog meer dan vroeger “zuiverheid”  in de bericht- en opiniegeving. De bijzondere kansen zitten hem erin dat de journalist door zijn/haar professionaliteit zichzelf meer kan onderscheiden dan ooit van de gangbare roddels op internet. Dat is opmerkelijk want de roddel is tevens de moeder van de journalistiek.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s