Die Timmermans lijkt wel knettergek

Mijn vrouw zei vanmorgen: “Ik had gehoopt dat het bijtrok”. Ze doelde daarmee op de waanzin onder de politici maar tot haar grote spijt was daar geen sprake van. Dat die waanzin zo nu en dan tot krankzinnige uitspraken leidt, was gisteravond wel weer duidelijk. Felix (de gelukkige) Timmermans zat aan tafel bij P&W en beweerde het volgende: Die terroristen hebben moderne spullen om vliegtuigen uit de lucht te schieten en dus moet je vliegtuigen hebben waarbij ze dat niet lukt.” Daaruit blijkt dat de man er niets van snapt. Als terroristen wapens hebben om vliegtuigen uit de lucht te schieten, dan moet je geen vliegtuigen hebben.  Dat is pas echte logica.

Het denken van Timmermans en zijn hele omgeving blijkt weer eens niet verder te gaan dan de wanden van een schoenendoos, geijkte maten en cliché’s. Zoekend naar vijanden kwam hij ook niet verder dan terroristen en rebellen en geloof me, zodra wij de JSF hebben, hebben zij de middelen om het ding uit de lucht te schieten. Er zit altijd wel ergens in de wereld een technische nerd en een dictatortje die de terroristen aan zulke rommel willen helpen. Voor veel geld en vrouwen natuurlijk.  Nee, ik zie die arme terroristen al met hun raketwerpers door de woestijn strompelen en tot hun ergernis ontdekken dat er nergens vliegtuigen te ontdekken zijn om uit de lucht te schieten. Dat is pas balen. Terrorisme bestrijdt je niet met vliegtuigen maar met twee andere zaken: een voor de accute dreiging en een voor de lange termijn. Vliegtuigen zijn militair en politiek een terugval in de tijd, de loopgravenoorlog herhaalt zich: de een in de lucht en de ander op de grond.

Deze week nog was op tv de film van Oliver Stone over George W. Bush te zien. Nu is het van Stone bekend dat hij geen vriend van de zuiplappende president is geweest maar al was maar een klein deel van het verhaal waar, dan zou het al erg genoeg zijn. De totale bull shit en humbug die deze aartsmislukkeling eruit kotste maakte duidelijk in wat voor stramienen hij en de andere onruststokers in de wereld denken. Flauwekul opmerkingen als “Een vrij mens is een gelukkig mens” waren niet van de lucht. Het totale onbegrip voor andere culturen en de fundamentele behoeften van de mens vierde hoogtij.  Zowel vader als zoon Bush durfden zelfs bepaalde oorlogen “hun” oorlog te noemen waar niemand aan mocht komen. Alsof ze met minitreintjes aan het spelen waren.

Wie tegen het terrorisme wil strijden moet vooral begrijpen waar het vandaan komt. Juist omdat de westerse cultuur in ene groot deel van de wereld dominant is, moet je kunnen begrijpen hoe dat uitwerkt in andere culturen. Tot op heden zijn alleen Rusland en China groot en sterk genoeg om de nog steeds overheersende “liberale moraal” te weerstaan. Mogelijk voegt India zich daar binnen korte tijd aan toe maar voor de rest….voor de rest is ene groot deel van de wereld voor haar geluk en zaligheid nog steeds afhankelijk van het koloniale denken van het westen. Ik weet waar ik over praat . Mijn grootvader was overste bij het KNIL en daar zat het koloniale denken stevig in verworteld en grote delen daarvan kom ik nog steeds tegen. Alleen al de gedachte dat wij andere volkeren democratie en vrijheid zouden moeten brengen is absurd. Wie ene vrouw wil versieren, moet haar geven wat zij wil en niet wat hij zelf graag wil. Wie zijn wensen aan een vrouw opdringt, wordt aangeklaagd voor verkrachting of minimaal aanranding en zo gaat het tussen volkeren ook.

Voor de korte termijn moeten wij leren denken als terrorist. Dat wil zeggen dat je de tegenstander pakt op zijn/haar zwakste punten en wel op het moment dat hij/zij het niet verwacht. Grootscheeps wegbombarderen van terroristen betekent marketing voor het terrorisme, groei en verdere uitzaaiing. Dat is de laatste jaren wel gebleken. De strijd in Irak en Afghanistan heeft alleen maar geleid tot verspreiding van de terreur. Dat geldt zowel geografisch als numeriek. De JSF is ook in dat opzicht niet alleen een financiële maar ook ene politiek/militaire blunder van de bovenste plank. Wat je dan wel moet doen? De tactiek heb ik hierboven aangegeven, de details voor uitvoering moeten nu maar een sop tafel komen ter bespreking.

Voor de lange termijn is het nodig te charmeren en niet te bombarderen. Dat betekent dat wij de niet westerse culturen vooral in hun waarde laten en…dat wij hen op de wereldmarkt zonder blikken of blozen volop kansen geven. De bewoners van de Noord-Afrikaanse woestijn zitten niet op democratie en vrijheid te wachten maar op nestwarmte, veiligheid en zekerheid. Die nemen wij hen voortdurend af door ze economisch en politiek dwars te zitten. Dat leidt dan weer tot militaire conflicten waarvan mensen die veiligheid en nestwarmte zoeken het slachtoffer worden en …geloof me, dat leidt tot meer terrorisme. Niemand is ons daar namelijk dankbaar voor ingetrapte deuren, in brand geschoten dorpen en tenten en vermoorde kinderen. Gek hè?

Tenslotte heb ik nog een advies voor meneer Timmermans zelf. in de eerste plaats zou ik hem willen aanraden een vak te kiezen dat hij wel begrijpt. In de tweede plaats zou ik hem als politicus aanraden NOOIT meer te zeggen dat hij zich een uitspraak niet herinnert. We weten inmiddels dat die uiting het beste bewijs is dat iemand het echt heeft gezegd. Kennelijk zijn namelijk alle andere argumenten verdwenen en waardeloos geworden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://tweedekamer.nl

Advertenties

15 thoughts on “Die Timmermans lijkt wel knettergek

 1. Rusland en China zijn in rap tempo bezig een groot deel van de westerse (liberaal)/kapitalistische) waarden over te nemen en dat legt hun niet bepaald windeieren. Economisch succes wordt bepaald door de mate waarin je in staat bent die waarden in de praktijk toe te passen. Armoede is in hoge mate het gevolg van een gebrek aan effectief bestuur ( op micro en macro niveau) en een bepaalde arbeidsethos.

 2. “Zodra we de JSF hebben”, ??? Hebben we nu geen vliegtuigen dan?? En worden die ook regelmatig neergeschoten?? Wie de heerschappij heeft in het luchtruim, heeft vaak ook de totale heerschappij. Geef de terroristen vliegtuigen, dan halen wij ze wel weer neer, is dat wat je bedoeld?

  • O ja Kay??? Waar willen ze die bijtanken en landen en opstijgen dan? Dan zijn ze immers net zo “kwetsbaar” als hun tegenstanders die het luchtruim beheersen en worden ze zo weggevaagd. No way, ze zouden ze graag willen hebben, maar ze hebben geen schijn van kans. om ze operationeel te houden.

 3. Die gedachte over de heerschappij die je met vliegtuigen krijgt, is een misvatting. De macht krijg je door economisch de baas te zijn, niemand toe te laten tot de markt en….in gewelddadig opzicht verrassend te zijn….

  • Je spreekt jezelf tegen Kay, niemand toelaten tot de markt in deze tijd van globalisering en open grenzen? Kom nou, de Amerikanen hebben maandelijks een tekort op hun handelsbalans van miljarden dollars. Gewelddadig verrassend zijn?? Dat lukt natuurlijk nooit met een immense krijgsmacht, dat lukt alleen guerrilla,s, met gekaapte vliegtuigen bv.

 4. Toch staat er nog een revolutie aan te komen. Zoals je goedkope”Ikea”raketten kunt bouwe, zo zullen er binnenkort drones zijn voor terroristen. Wie escalatie niet begrijpt, doet er verstandig aan nooit met versterken van de eigen positie te beginnen.
  .

  • Citaat: “”Wie escalatie niet begrijpt, doet er verstandig aan nooit met versterken van de eigen positie te beginnen”.

   Dat werkt natuurlijk alleen als alle rivaliserende partijen even/ gelijke “vredige gedachten er op na houden. U begrijpt toch ook wel dat dat een utopie is?
   .

  • Agressie, meneer Kay zal er altijd zijn en is er altijd geweest, wist u niet dat onze zwarte medemens, al eeuwen voordat de VOC Afrikaanse slaven vervoerden naar Amerika, elkaar tot slaaf maakten om te verkopen??

   Over agressie, gesproken 1400 jaar geleden kwam de religie van de vrede op die alle niet moslims in de door de Arabische moslims veroverde gebieden tot tweederangs burgers bestempelde. Oorspronkelijk en theoretisch als beschermer, maar in de praktijk maar al te vaak uitdraaide op gruwelijke vervolging.

   Kijk ook eens wat verder in de geschiedenis van de slavernij.

   http://www.answering-islam.org/Dutch/d/dhimmikerkinmoslimwereld.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s