De kletskoeksamenleving van Mark Rutte

Het liberalisme is een prachtig beginsel. Echt dat meen ik. In vrijheid jezelf ontwikkelen tot iemand ie iets betekent voor de samenleving en ook nog voor zichzelf kan zorgen, het is prachtig. Juist daarom is het zo doodzonde dat wij een premier hebben die zegt liberaal te zijn maar die vooral glimlachen en kletskoek voortbrengt.

Eerst kwam hij met het lachwekkende idee dat je beslist 130 km/uur moest kunnen rijden op de Nederlandse snelwegen. Een tijd geleden had hij iedereen z’n centen ingepikt door te bezuinigen en toen begon hij te drammen dat mensen toch een nieuwe auto moesten kopen. Zoiets heet “onwellevend”. Nu heeft hij weer een verhaal bedacht over de participatiemaatschappij. Je mag nog blij zijn dat hij niet spreekt over “meeparticiperen”, een woord dat een tijdlang in de mode is geweest. De participatiemaatschappij is een samenleving waarin mensen in hun eigen kleine kring alles onder elkaar oplossen. Het doet denken aan het standpunt van de niet meer bestaande Anti Revolutionaire Partij uit de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Er wordt ook inderdaad gesproken over teruggaan naar de participatiemaatschappij. Nu ben ik ervoor hoor als mensen meer met elkaar samenwerken en elkaar beter leren kennen, in plaats van steeds te lopen schelden op basis van het schijnbaar ook liberale beginsel van het recht op vrije meningsuiting. Maar de grote vraag is hoe zo’n premier zich de kolder in zijn hoofd haalt. Heeft hij eigenlijk wel gemerkt dat de samenleving, ja de hele wereld , is veranderd in de afgelopen, pak weg, 50 jaar? Als historicus en politicus moet hem dat toch zijn opgevallen?

De oude fundamenten voor de participatiemaatschappij zijn weggevallen: kerk, grootfamilie. Ja echt, Mark, ze bestaan niet meer. Je vindt haast nergens meet families waar grootouders, ouders en kleinkinderen in één en het zelfde huis wonen. In die samenstelling was het participeren heel gemakkelijk. Ieder had zo z’n eigen taak. De grootouders zorgden voor de kleinkinderen en het huis, de ouders werkten op het land. Maar die tijd is voorbij, Mark. Jij en je gezellige neoliberalen hebben daar hard aan meegewerkt. Jullie hebben de mensen geleerd dat ze voor zichzelf moeten zorgen, moeten WILEN zorgen. Lees je het goed, Mark: moeten en willen vlak achter elkaar! In wezen is dat natuurlijk een soort dictatuur als je mensen vertelt wat ze moeten willen maar daar heb ik het nu niet over. Iedereen moet dus voor zichzelf zorgen en hoe doe je dat? Je gaat op zoek naar ene bron van inkomsten want ja, zonder zoiets lukt al het andere ook niet. Daarnaast zorg je voor je gezondheid. Dus als tegenwicht tegen de ongezonde voedingswaren die dankzij het neoliberale beleid op de markt komen, ga je onder meer sporten. Maar daar blijft het niet bij.

Er zijn nu eenmaal mensen die niet voor zichzelf KUNNEN zorgen. Zo moet je als ouder je kinderen naar de creche brengen en….je oude ouders verzorgen want ook dat laatste doet de overheid steeds minder. En als je dan ’s avonds uitgeput voor de tv hangt om te kijken naar reclame en allerlei onzinprogramma’s daar tussendoor, komt een idioot je vertellen dat je moet participeren. Alsof je daar nog puf voor hebt!  Hoofdpijn van de onzin om je heen, gebroken benen van het gesjouw en gerace door de hele dag door en dan aankijken tegen die glimlach die onzin uitkraamt. Het begint hier toch echt steeds meer op  Noord-Korea te lijken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

3 thoughts on “De kletskoeksamenleving van Mark Rutte

  1. De bijl aan de wortel van de vroegere participatie maatschappij, grootfamilie, kerkelijke zuil) was de opkomst van het socialisme en het sociale stelsel. De harde meedogenloze liberale wereld van toen dwong de gemeenschap juist om samen te werken. Het sociale stelsel is echter failliet, (mede doordat er teveel nieuwkomers op parasiteren) hoe schrijnend dat ook is, we zullen het moeten accepteren, in grote delen van de wereld zijn sociale voorzieningen nog steeds een utopie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s