De Prinsenvlag en de waanzin

Die Fahne hoch, die Reihe fest geschlossen….het zijn de eerste woorden van het Horst Wessellied dat geloof ik tegenwoordig niet meer gezongen mag worden. Op zich is dat bespottelijk omdat het slechtste wat de mens kan doen het verstoppen  van eigen cultuur en verleden is, of het nu om kwaad of om goed gaat. §

Hoe dan ook, Horst Wessel was een Duitse jongeman die net als een miljoen anderen blindelings achter de vlag met de Swastika aanliep omdat hij dacht dat hij zich daarmee op het juiste pad bevond. Als SA-man ging hij dermate waanzinnig te keer dat hij erbij sneuvelde. In de ogen van zijn kameraden was hij een held en zo kwam iemand op het idee hem te bezingen. Geen van die zingende, zogenaamd Germaanse en blonde jongens wist dat de Swastika zoals Hitler hem ooit had getekend het teken was van het kwaad. Treffender had de psychotische Leider het niet kunnen uitdrukken, alweer onbewust overigens. Hij koos voor het teken omdat het de massa’s zou aanspreken en het lijkt erop dat hij daarin gelijk heeft gekregen.  De ware betekenis van de Swastika-vlag bleef dus voor het overgrote merendeel van de Nazi’s verborgen en zij die het wel wiste, zullen het niet hebben uitgelegd. Nazi’s waren meesters in verstoppen en verbergen, zoals bleek uit de manier waarop zijde holocaust aanpakten.

Niets is gemakkelijker dan een symbool te kiezen, vooral voor iemand die de volledige achtergrond niet kent of niet beseft. Je neemt een plaatje dat je aanspreekt en dat druk je af op een stuk dundoek. Zo simpel is het om een vlag te maken. De hippies en vele andere Amerikanen kozen de vlag der Zuidelijken in de Amerikaanse Burgeroorlog als symbool. Dat is nog steeds het geval bij Amerikanen die zich vooral willen verzetten tegen de “dwingelandij” van het centrale gezag in Washington. Zij zien de zuidelijke vlag als teken van onafhankelijkheid, vrijheid en waakzaamheid. Dat dezelfde vlag in de eerste plaats voor slavernij en het bijbehorende racisme staat, deert ze klaarblijkelijk niet. Ja….er zijn zwarte Amerikanen die deze vlag zwaaien als teken van onafhankelijkheid. Niets is cynischer, vooral voor degenen die weten dat de vlag in elk hoofdkwartier van de KKK te vinden is.

En nu zijn er ineens PVV-ers die menen dat de Prinsenvlag hun symbool van opstand moet zijn. In de eerste plaats is het al vreemd dat een hoofdzakelijk republikeins gerichte beweging de PRINSENvlag daarvoor kiest. De prins (Willem van Oranje) was allesbehalve een republikein. Hij was aanvankelijk voorstander van veel macht mij de talloze edelen in Duitsland en de Nederlanden. Hij wilde de macht van de koning overhevelen naar de hertogen, graven, baronnen en zovoorts. Met een republiek heeft dat niets te maken.  Dat hij in 1648 geen Koning der Nederlanden werd, was vooral het gevolg van het feit dat Nederlanders het woord koning spuugzat waren. Dat was ook de reden waarom Caesar zich vele eeuwen voordien niet tot koning had laten uitroepen in Rome. Later herhaalde Napoleon die truc door zichzelf tot keizer te kronen.  Dat heet psychologie.

De Prinsenvlag heeft eeuwenlang de lading van de Republiek der Verenigde Nederlanden gedekt.  Die Republiek stond niet alleen voor geld verdienen en koloniën veroveren maar ook voor diepgewortelde corruptie en machtsmisbruik. Een voorbeeld uit mijn eigen omgeving is de manier waarop Ambachtsheer Cornelis den Vlamingh van Oudtshoorn een kerk in zijn eigen dorp stichtte. Het model van de kerk ontleende hij aan een kerk in Amsterdam waar hij burgemeester was. Het geld graaide hij uit de Amsterdamse belastingpot en er was NIEMAND die daar bezwaar tegen aantekende. Het was de normale gang van zaken. Ik weet bijna zeker dat die manier van handelen in strijd is met de vrijheid zoals veel PVV-aanhangers die voor zich zien. Daarom: pas op met de vlag die je kiest want je weet nooit wat erachter schuil gaat.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s