Fascisme, het bevroren denken…..

“Intellectuelen”  dat zijn goedbeschouwd, ook volgens het woordenboek, mensen die over het leven nadenken. Sommigen menen dat het mensen zijn die over het leven hebben nagedacht maar daar ben ik het niet mee eens. Het gaat bij een intellectueel om de beweging, niet om stilstand. Intellectualiteit heeft te maken met een permanente golfbeweging van de hersenen en vooral van de gedachtenstroom daarin.

In het geval van stilstand spreek ik van fascisme. Dat hoeft niet per se betrekking te hebben op de politiek. Het kan om cultuur gaan, sport, zorg, wetenschap, onderwijs en noem maar op. Het gaat om de beweging. De negatieve reputatie die heilige boeken hebben gekregen, berust op het onbewegelijke denken. De gedachte dat zo’n boek waarden bevat die voor de eeuwigheid onveranderlijk zijn, is een verkeerd uitgangspunt. Ik ga er zelfs van uit dat de oorspronkelijke schrijvers ook helemaal niet de bedoeling hebben gehad om onverzettelijke waarheden op papier of perkament of in stenen te zetten. Zij waren mensen met een omvangrijke fantasie, een denkend vermogen dat het denken van alle anderen vermoedelijk overtrof. Maar daarna….daarna zijn deze boeken in handen gekomen van mensen met een aanzienlijk minder groot denkend vermogen. Daardoor word de tekst van de heilige boeken, Bijbel en Koran steeds op dezelfde, al lang achterhaalde manier uitgelegd. Dat is religieus fascisme: bevroren denken.

Nu geldt dit niet alleen voor politiek en religie. Bevroren denken komt in elke sector voor. Wat te denken van termen als “economische groei”, “bezuinigen”, “drugsbestrijding”, “de Ajax-Feijenoordrelatie”, “Olympische Spelen”,”we hebben een krijgsmacht nodig”, “terrorisme”  en ga zo maar even door. Op al die gebieden wordt er in overwegende mate bevroren gedacht. Een bekende fascistische opvatting is dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Dat nu is in onze tijd absolute kletskoek en…het was in klassiek Griekse tijden OOK kletskoek. Afhankelijk van de omstandigheden hebben sport en politiek heel veel met elkaar te maken. Het misbruik van anabole steroïden door sporters in de periode van de Koude Oorlog maakt dat maar al te goed duidelijk.  Voetbal lijkt in veel gevallen zijn oude functie herkregen te hebben: een prestatiestrijd tussen volkeren, een vorm van oorlogvoering.

Aan de bron van het fascistische denken ligt een vorm van creativiteit en fantasie maar deze wordt al binnen de kortste keren stopgezet om over te gaan in een systeem van absoluut onbewegelijk denken en daarin schuilt het kwaad. Het is de fantasie en de creativiteit die deze stilstand moeten doorbeken. Degenen die de beweging in gang zetten zullen vaak schamperweg “intellectueel” of zelfs “gek” genoemd worden, mensen die geen gezond verstand hebben want het “gezonde verstand” beweegt niet maar nestelt zich in zekerheden, zekerheden waaraan de samenleving uiteindelijk ten onder gaat.

Tot sterkte maar weer!

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

5 thoughts on “Fascisme, het bevroren denken…..

 1. Citaat: “”Het gaat bij een intellectueel om de beweging, niet om stilstand. Intellectualiteit heeft te maken met een permanente golfbeweging van de hersenen en vooral van de gedachtenstroom daarin.”

  “”In het geval van stilstand spreek ik van fascisme”.

  “”Het gaat om de beweging. De negatieve reputatie die heilige boeken hebben gekregen, berust op het onbewegelijke denken. De gedachte dat zo’n boek waarden bevat die voor de eeuwigheid onveranderlijk zijn, is een verkeerd uitgangspunt.””

  Veel normen en waarden uit de oudheid zijn universeel en onveranderlijk, zoals de norm dat je niet je vrouw slaat.

  Wanneer lees je nou eindelijk ook eens een goed boek??

  http://www.hermandedijn.be/viewpic.php?LAN=E&TABLE=PUB&ID=1281

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s