Fusie, de natuurlijke vijand van de mens

Er wordt weer allemachtig veek gezwamneusd over efficiëntie en financieel voordeel die te halen zijn uit overnames en fusies, of dat nu in de publieke sector is of in de private. In beide gevallen is niet meer dan een poging om mensen zoveel mogelijk uit te persen ten behoeve van het behalen van financieel voordeel van een enkeling.  Vooral de groot-aandeelhouders en topbestuurders profiteren ervan, in dat opzicht. Zoals uit krante-artikelen en boeken inmiddels blijkt zijn deze topbestuurders veelal behept met een psychopathische afwijking van niveau en dus valt daar niets te lachen.

Fusies en overnames zijn de natuurlijke vijand van de mens en leiden tot een fascistische structuur in samenleving en bedrijf. Waarom? Wel, een mens kot op aarde met een setje eigenschappen en vaardigheden. Die liggen in het dna opgesloten, zouden we tegenwoordig zeggen. Vroeger heette dat predestinatie, maar dat is natuurlijk onzin. Even zo goed, het mooiste is het als de mens met deze eigenschappen volledig aan de slag gaat. Bij sommige mensen lukt dat pas na lange tijd en daarop zijn tv-programma’s als “het roer om” gebaseerd. In de jaren daaraan voorafgaand hebben deze mensen vaak moeten constateren dat de samenleving hen niet veel meer te bieden had dan vertrapping en verdrijving van hun individuele inbreng. De organisaties waarbinnen zij werkten stonden de ontplooiing daarvan niet toe omdat ze niet pasten in iets abstracts als een bedrijfsbeleid of het beleid van de organisatie. Dit beleid is en was over het algemeen uitsluitend gericht op het behalen van financieel gewin of uiterste beperking van de kosten. In zo’n atmosfeer kunnen individuen zich onmogeljk ontwikkelen, tenzij zij worden verleid door het vermaledijde geld.  Juist degenen met de minste vaardigheden zijn veelal bereid om zich via die weg te laten verleiden. Zij hebben immers geen goed alternatief? Degenen die beschikken over grote, mooie eigenschappen kunnen dat niet. Zij verzetten zich tegen de vernieling van hun mogelijkheden.

Naar mate een organisatie groter wordt, stelt ze meer eisen aan de bereidheid van medewerkers om de eigen specifieke mogelijkheden in toom te houden. Alles, maar dan ook echt alles, wordt opgeofferd aan het behalen van targets die  financiële winsten laten vloeien in de zakken die de minste verdiensten voor de organisatie hebben. Veelal zijn zij zelfs na een paar jaar weer vertrokken of maken zij er niet eens deel van uit (aandeelhouders).  Mensen met liefde voor hun vak komen alleen tot hun recht in een kleine organisatie die ademt en de mogelijkheden biedt tot creativiteit en innovatie want ja…de echte innovatie komt steeds weer voort uit kleine organisaties. Dat is logisch, grote bedrijven en organisaties zijn alleen maar in de weer met het kasboek en dat doodt elke vorm van creativiteit. Je kunt dan wel professionele creatievelingen aannemen maar als je een krap kader bedenkt waarbinnen zij mogen opereren, levert het niets op.

Een belangrijke stap naar een pettiger samenleving en sterkere economie zou dan ook zijn: een rem op overnames en fusies en een stimulans voor fantasie en creativiteit. Daar mag best eens een 600 miljoen tegenaan gegooid worden, het is NOG vruchtbaarder dan onderwijs, meneer Pechtol;d!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://tweedekamer.nl

 

Advertenties

4 thoughts on “Fusie, de natuurlijke vijand van de mens

  1. Fusies zijn in veel gevallen een bittere noodzaak in een globaliserende wereld. Een voorbeeld wil ik daarbij als boer en melkveehouder noemen. De vele tientallen fusies die in de melkverwerkende branche zoals CampinaFriesland de afgelopen vijftig jaar hebben voortgebracht om op te boksen tegen de international groot gewichten zoals Nestle en Fronterra. en daarbij ook de producent nog een beetje een redelijk prijs te kunnen betalen.

    Een heel abstracte maar toch praktische opmerking komt van Milton Friedman, niet dat ik een fan van Friedman ben maar toch:

    “De enige maatschappelijke verplichting van een onderneming is het maken van winst”!

    Natuurlijk is deze uitspraak weer uit zijn verband gerukt door zoveel managers en directeuren om het te vertalen in: “‘Het maken van zoveel mogelijk winst”. Daarin is het bedrijfsleven natuurlijk weer geheel doorgeschoten.

    Maar niettemin is het maken van winst de enige mogelijkheid om als onderneming op langere termijn te overleven.

  2. Euh…met globalisering heeft het WEL iets te maken maar globalisering maakt fusie niet noodzakelijk….dat is beter geformuleerd… Het belangrijkste wat een onderneming doet is niet winst maken maar continuïteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s