St Nicolaas, Zwarte Piet en Nederlanders en hun cultuur…

“Holland annexiert sichselbst”, het was een uitdrukking die de Duitsers zo’n 80 jaar geleden gebruikten om aan te duiden hoe onverschillig Nederlanders met eigen taal en cultuur omgingen. Men vond altijd alles goed en nam alles voor zoete koek aan.

En nee, die zoete koek heeft niets te maken met St. Nicolaas. Het verhaal van de Goedheiligman en zijn zwarte knecht is al verscheidene malen totaal uit zijn verband gerukt. Vooral donker getinte inwoners van ons land en hun slaafse oer-Nederlandse navolgers doen daaraan hard mee. Volgens hen is Zwarte Piet een racistische uiting in onze cultuur en dat terwijl er heel wat mensen zijn die mochten willen dat ze een leven als Zwarte Piet hadden, maar dat terzijde.

De zaak zit ingewikkeld in elkaar, zoals dat wel vaker het geval is met tradities. Om te beginnen kenden de Germanen een hoofdgod Odin of Wodan die op zijn witte paard over de wolken reed. Omdat de ~Germanen daarvan geen afstand wilden doen toen zij tot christen werden gebombardeerd, kwam er een meer christelijke figuur in beeld om die rol over te nemen: Nicolaas van Myra. Deze bisschop had zich om onbegrijpelijke redenen de naam en  faam verworven een groot kindervriend te zijn, er bestaat een eeuwenoud verhaal over. St Nicolaas is in de Griekse wereld de hyper hagios, de super heilige. Er zijn naar geen heilige meer plaatsen genoemd dan naar hem, even afgezien van de directe volgelingen van Christus.  Hij is ook de heilige der zeevaarders, wat in Nederland erg aansprak. Zo nam hij de rol van Odin over. Als bisschop had hij de taak de duivel aan het lijntje te houden en daarvoor werd Rupert of Kasper uitgekozen, een akelig duiveltje dat in veel landen van Europa terug te vinden is en dat bij voorkeur via de schoorsteen in huizen binnenkroop. St. Nicolaas maakte hem tot knecht en hield hem in bedwang. Later ontstond het idiote verhaal dat St. Nicolaas uit Spanje kwam omdat nu eenmaal alles wat belangrijk en machtig was, in Spanje huisde (tot de Tachtigjarige Oorlog).

Aardig om te vermelden is nog dat grote groepen protestanten eeuwenlang hebben geweigerd St. Nicolaas te vieren omdat het een bisschop was. De verwarring gaat verder….

Die Kasper/Ruprecht die door schoorstenen kroop had vanzelfsprekend een zwart koppie, dat kon niet anders. In de negentiende eeuw is zijn figuur al weer foutief ingevuld als de onderworpen neger door een veel te invloedrijke leerkracht. En zo gaat het maar door. En nu wordt Zwarte Piet door mensen met een getinte huidskleur die zichzelf nog onvoeldoende hebben kunnen emanciperen gezien als symbool van racisme. Als ik mij op dezelfde manier zou storen aan andermans cultuuruitingen, dan zou ik nog heel wat hebben om me aan te ergeren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

En natuurlijk zullen er nu mensen zijn die beweren dat ik het allemaal zelf heb bedacht of zoiets. 

Advertenties

2 thoughts on “St Nicolaas, Zwarte Piet en Nederlanders en hun cultuur…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s