Ik overzie de wereld het liefst vanaf mijn eigen stoel

De laatste vijftig jaar wordt er steeds meere gesproken over globalisering, dat wil zeggen dat we steeds meer in ons dagelijks leven te maken krijgen met alles wat zich op de wereld afspeelt. Het feit dat de VN zich buigen over het mogelijk racistische karakter van Zwarte ~Piet is er nog maar een marginaal voorbeeldje van. In wezen gaat het dewereld helemaal niets aan wat Zwarte Piet in haar ogen is. Hij is alleen maar van belang in de ogen van degenen die Sinterklaas vieren. Daar zit hem dus de kneep.

Politici en grote ondernemers maken ons dagelijks wijs dat wij moeten leren leven met een inmenging en betrokkenheid van de wereld bij alles wat wij doen, tot en met het wildplassen aantoe. Toegegeven, landen ondernemen acties waarvan andere landen mogelijk de negatieve gevolgen ervaren. Het spoiten met gifgas is daarvan een voorbeeld maar ook het boren naar olie in internationale wateren. Laten we wel wezen, die zogenaamde globalisering is eigenlijk alleen maar handig voor grote bedrijven die de wereld daardoor beter kunnen uitbuiten en afpersen door de goedkoopste werkkrachten te kiezen en de locaties die de minste kosten met zich meebrengen.  Overigens rekenen ze er dan wel weer op dat wij ze te hulp komen als op hun plaats van vestiging de pleuris uitbreekt. Dat is eigenlijk nog al dubbel.

Met de globalisering en de gewenning eraan, rukt ook de gedachte op dat grootschaligheid in ieder opzicht gunstig is. Scholen, maatschappelijke organisaties en bijvoorbeeld gemeenten fuseren al haast even graag en snel als de grote geldverdienende bedrijven in de wereld. Grotere gemeenten, dat wil zeggen, verder fietsen naar het stadhuis voor iedereen, Nou ja, behalve dan voor de inwoners van de grootste gemeente die bij de fusie betrokken is. Schaalvergroting leidt tot onvrede en dat is begrijpelijk. Hoewel wij allemaal wereldburgers willen zijn, zijn we, ondanks internet, niet in staat onder voer ogen te praten met mensen in het zuiden van Nieuw Zeeland, hartje China of langs de grenzen van de ~Noordpool. Globalisering of niet, onze voorkeur gaat uit naar communicatie met mensen die wij in de ogen kunnen kijken. Dat komt doordat wij biologisch gezien controlfreaks zijn en graag iets “voelen” van wat de ander denkt of zegt. Schaalvergroting van gemeenten leidt ook tot vervreemding. Het is ons onmogelijk alle inwoners van zo’n grote gemeente te kennen. En dat leidt dan weer tot vervreemding en uiteenvallen van de samenleving.

Kortom, in plats van schaalvergroting zou schaalverkleining een beter idee zijn. Mensen in groepen onderbrengen die ze kunnen overzien. Dat geeft een veiliger en aangenamer gevoel aan menigeen. Dat ze evenzogoed wereldburger kunnen zijn, doet daar niets aan af. De overheid hoeft alleen maar erop toe te zien dat die kleine kernen onderling geen herrie maken.  Schaalverkleining doet angstpsychosen, woede, opstandigheid en verwarring verdwijnen. Het maakt het leven weer leuk, internet en tv zijn aardig maar ze blijven een ver van m’n bedshow. Biologisch gezien kan een mens geen groepen overzien die groter zijn dan 7 personen dus….

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http`;//chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s