Zou de goede Sint nu wel komen?

Ik heb niet zoveel moeite met verandering en in mijn werkzame leven heb ik moeten overschakelen van balpit naar toetsenbord, met alle fasen daartussen. Een echte vooruitgang is het nauwelijks maar goed, het hoort bij de veranderende samenleving. Ook cultuur en feesten kunnen veranderen. Zo was het Carnavalsfeest oorspronkelijk een Romeins feest waarbij heer en slaaf van rol verwisselden, voor 1 dag. Later werd Carnaval als feestelijke uitspatting gekoppeld aan het Vasten. Tegenwoordig laten we dat laatste maar liever weg. We houden niet van hongerlijden. Ongetwijfeld is ook het Sinterklaasfeest niet meer wat het in de vroege Middeleeuwen is geweest. De vraag is of er nu een goede reden is voor een grootscheepse verandering, zoals de uitschakeling van Zwarte Piet.

De vraag is waar die behoefte aan verandering vandaan komt. Ik durf er een goed vat drank onder te verwedden dat de overgrote meerderheid van het blanke Nederlandse volk geen enkele racistische associatie heeft bij Zwarte Piet. Dat lijkt me een belangrijk gegeven want belangrijker dan het uiterlijk van de knecht, is de gedachten die de meeste Nederlanders erbij hebben. Ongetwijfeld lopen er een paar mafkezen rond die de associatie wel maken maar ja, die zullen altijd iets kunnen vinden, met of zonder Zwarte Piet.

De klacht uit  de hoek van een deel van de gekleurde inwoners van ons land s dat het feest door Zwarte Piet racistisch is. Zwarte Piet wordt onmiddellijk gelinkt aan slavenarbeid. Daarbij rijst de vraag “bij wie”? Niet bij mij, ik zie geen Zwarte Pieten die slavenarbeid verrichten. Ook in de liedjes wordt Piet niet op straffe van afranselingen opgedragen werk uit te voeren waar hij geen zin in heeft. In de praktijk is Zwarte Piet de cadeautjes- en snoepuitdelende figuur en inderdaad….hij vertoont enige uiterlijke overeenkomst met de zwarte medemens uit Afrika. Tsja…dat is dan maar zo, lijkt mij….het klopt dat die vormgeving in de negentiende eeuw op basis van racistische motieven zo is uitgedacht maar die motieven zijn inmiddels al lang ter ziele. Waarom? Omdat ieder kind met Zwarte Piet is opgegroeid en nooit een slaaf in hem heeft gezien maar de vertegenwoordiger van een zeer indrukwekkende verschijning: St. Nicolaas.

Nee, ik vrees dat wij in een veel ernstiger vorm van racisme verzeild zijn geraakt, namelijk een racisme dat leeft bij een deel van de getinte inwoners van Nederland. Zij zijn het die ons steeds weer aanwrijven de grootmeesters te zijn geweest van de slavenhande;l. En inderdaad, historisch hebben we ons toontje meegespeeld. Daarbij wordt vergeten dat eeuwenlang de slavenhouderij van blanke slaven doodnormaal is geweest. Bovendien vergeten onze getinte Medehollandse ZwartePietofoben dat handelaren van de WIC die slaven nietzelf zo maar uit de bossen plukten. Nee, ze kregen ze aangeleverd door Afrikaanse stamhoofden. Die zagen er een goed zakcentje in. Ze verkochten trouwens ook stamgenoten en mensen van andere stammen aan Arabische slavenhandelaars want die konden er ook wat van.

Precies om die reden is het slavenmonument in Amsterdam zo’n aanfluiting. Het suggereert dat slaven altijd donker van tint zijn geweest. En dat slavenhandelaren altijd blank waren, iets dat historisch dus absoluut onjuist is. Het racisme van vandaag in Nederland bestaat uit het verwijt van sommige getinte Nederlanders aan mijn adres dat ik een racistische cultuur handhaaf. Dat is ernstig kwetsend. Mevrouw Shepherd kan zich daar niets bij voorstellen. Wie middenin de wereld staat, weet dat slaverij en racisem tot op de dag van vandaag een rol spelen. Nog maar kortgeleden werd bekend op welke schandalige manier Nepalese arbeiders worden ingezet voor een feestje in Quatar waar, onder meer donkergetinte mannen, straks miljoenen gaan verdienen. Dat lijkt me veeleer iets om je druk over te maken. Ik zie op voorhand geen enkele reden om iets aan het Sinterklaasfeest te veranderen.

Tot sterkte,

Kaj Ehorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s