Verslaafd aan slaaf zijn….

Het is zo handig als je kans ziet je eigen positie als underdog te gebruiken om een bevoorrechte plaats te veroveren in de wereld. Met één van de vele voorbeelden daarvan hebben we nu weer te maken. En dat nog wel naar aanleiding van de carnavalsachtige figuur Zwarte Piet.

Zo’n 35 jaar geleden was ik leraar op een school voor LBO in Laten (Gooi) en daar was ook een anatal leerlingen met een getinte huidskleur. Eén ervan vertelde aan de directrice een verhaal waarin het begrip “koffiedrinken” nog al vaak voorkwam. Toen hij was uitgesproken zei de directrice volledig argeloos: “Ja, van al dat koffiedrinken krijg je een bruine buik.”  De desbetreffende leerling moest door twee andere leerlingen worden vastgehouden om haar niet aan te vliegen want zij had hem “gediscrimineerd”. Kijk, dat is geen gebruik maken maar hysterisch misbruik maken van de situatie. De directrice gebruikte immers een doodnormale Nederlandse uitdrukking?

En zo gaat het nu weer, nu komt een groep donker getinte Medelanders met klachten over Zwarte Piet, een doodnormale figuur in de Nederlandse folklore . Een figuur ook die bij St. Nicolaas helemaal geen slavenarbeid verricht maar , integendeel, een luizenleventje leidt. Een luizenleventje waar veel licht en donker getinte Medelanders halsreikend naar uit zouden kijken. Bijna het hele jaar luieren, lekker eten en snoepen en maar twee maanden per jaar hard aan het werk, wie wil dat niet?

Daar komt natuurlijk bij dat in de loop van de eeuwen slavernij niet alleen donkergekleurde mensen maar ook licht getinte mensen heeft getroffen. Sterker nog….het gaat gewoon door. Donkere Afrikanen hielden en houden slaven of verkochten en verkopen ze door aan elke handelaar die voorbij komt. Intussen gaan donkergekleurde voetballers miljoenen verdienen met een voetbalwedstrijd in een door slaven gebouwd stadion in Qatar. Nou, het komt me zolangzamerhand de strot uit maar één ding weet ik zeker: wie na 150 jaar nog niet heen is over onrecht dat voorouders is aangedaan, moet zich niet beklagen bij de VN maar bij de psycholoog of psychiater. Veel succes ermee!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Advertenties

2 thoughts on “Verslaafd aan slaaf zijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s