Blind staren op Brussel

We hadden het natuurlijk kunnen weten. De Europese Unie zou onvermijdelijk tot problemen gaan leiden. Wie dacht dat het niet zo was en met een hoofd vol prachtige sprookjes zat, had eens een boek moeten lezen. Want….laten we wel wezen: er zijn talloze voorbeelden van bestuurlijke eenheden van deze omvang en het is allemaal prut.

Natuurlijk voor onze bevrijders, de Amerikanen, was het prachtig zo’n eenheid. Voor hen was het alleen maar een heel praktische uitbreiding van de afzetmarkt voor hun alsmaar groeiende massa aan absoluut verkeerd bedoelde en onpraktische rotzooi waarmee zij de wereld proberen te overdekken. Maar daar bleef het ook bij. De VS zelf vormen een van de beste voorbeelden van een grandiozen mislukking van een Unie. Texanen en tal van anderen doen niet anders dan hun best om zich te onttrekken aan het centrale gezag in Washington. En waarom ook niet? Texas zou evenals veel andere Amerikaanse staten best in staat zijn zelfstandig als land voort te bestaan. Die Unie voegt eigenlijk weinig toe behalve een relatief gemakkelijk wijze van grensoverschrijding. Naast de VS is er nog Rusland, China, India en in al die megastaten zijn er maar weinig mensen te vinden die de grote omvang van hun land een succes vinden. Dat komt doordat bestuurders en politici bij voortduring in een grote boog heen lopen om de wensen van de individu.

Individuen willen geen schaalvergroting, in geen enkel opzicht. Ze zien niet uit naar een staatkundige unie en ook niet naar bedrijven die duizenden of zelfs tienduizenden medewerkers hebben. Ze willen nestwarmte en controle. Individuen kijken uit naar een overzichtelijke omgeving waarin mensen met een liefst gezamenlijk doel zich op dezelfde wijze uiten en gemakkelijk direct met elkaar in contact komen. Niks digitaal, niks internationale media en verkeersstructuren: gewoon alles dichtbij huis.Zo is het ooit begonnen en de menselijke geest heeft zich in dat opzicht nooit veranderd. De behoefte aan warmte en overzichtelijkheid bestaat nog steeds even zeer als in de allereerste jaren van het menselijk bestaan. De enige reden tot schaalvergroting is een schijnbaar versterkte economie, een ruimere portemonnee. Dat valt overigens ook nog maar te betwijfelen want periodiek een steedd frequenter treden crises op die alle economische winst weer afbreken.

Het is precies die behoefte die PVV en Front National weerspiegelen. Zij hebben geen oplossingen voor de toekomst omdat zij ook niet weten waar hun onvrede vandaan komt. Zij voelen de onvrede die de vrucht is van de schaalvergroting maar hebben ook geen model voor een kleinschaliger wereld waarin de moderne mens met zijn moderne technologieën rustig kan voortbestaan zonder steeds weer elkaar de hersens in te slaan. Afschaffing van de EU duidt op een wens tot schaal verkleining maar zijn deze PVV-mensen ook bereid om de positieve vruchten van de Unie af te staan of hebben zij een beeld van de manier waarop zij het verlies van voordelen gaan oplossen? Nee, dat blijkt nergens uit. Zij denken dat het mogelijk is straffeloos de EU af te schaffen en dan gezellig op kleinere schaal voort te gaan maar zo gemakkelijk zal het niet worden want kleinschaligheid leidt bij alle partijen tot meer navelstaren en eigenbelang. Dat klaatste gaat ongetwijfeld tot conflicten leiden die ook de “patriotten” van de PVV niet willen.

Een oplossing zit hem eerder in een reorganisatie van de EU die interne schaalverkleining toestaat, ja zelfs propageert. Een Unie die iedere burgereen plek biedt waar hij of zij zich letterlijk thuisvoelt en die daaraan de voordelen van een groter verband koppelt. Niet alleen de PVV maar ook de andere politieke partijen zien daartoe geen mogelijkheden. Er zal dus een nieuwe beweging moeten komen die deze weg inslaat: Europa als thuisland.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

3 thoughts on “Blind staren op Brussel

  1. De anti Europa partijen zijn niet tegen Europa als continent, maar tegen het bureaucratische monster dat er momenteel gecreëerd wordt in Brussel. Samenwerking voor zover waarover overeenstemming is en voor de rest vrijheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s