Heb je een kleur of ben je een zeur?

Het is echt absurd….Anouk vertelde gisteravond bij P&W wat voor schandalige tweets zij heeft ontvangen na haar opmerkingen over Zwarte Piet. Er blijkt uit dat racisme diep verworteld zit in onze samenleving. Klaarblijkelijk zijn er nog veel mensen die hun superioriteitsgevoel of zelfvertrouwen moeten putten uit hun huidskleur. Dat is zielig, een ander woord is er niet voor. Als je niets anders hebt om trots op te zijn dan een minimale hoeveelheid pigment in je huid, dan heb je het leven kennelijk maar heel weinig te bieden.

Dat neemt niet weg dat de hele Zwarte Pietdiscussie ook iets zieligs heeft want als er nu iets NIET racistisch is, dan is het Sint en Piet wel. Want wat is racisme? Is een carnavalsclown die zijn of haar gezicht heeft laten zwart poetsen tijdens het Carnaval ook racistisch? Ik heb daar nooit iemand over horen zeuren. Hetzelfde geldt voor Zwarte Piet. Kinderen noch volwassenen hebben in overwegende mate racistische bedoelingen of gevoelens bij de verschijning van Zwarte Piet. Integendeel, ze hebben uitsluitend het gevoel van een vrolijk volks- en kinderfeest waarbij muziek en dolle pret horen. Die pret wordt voor het grootste deel vertolkt door Zwarte Piet. Zijn of haar belhamelsactiviteiten wekken de lachlust op van kinderen en volwassenen. Het aantal Nederlanders dat aan Angolezen of Surinamers denkt als de stoet voorbijtrekt, is te verwaarlozen.

En juist daarom is de actie van onze getinte medelanders zo ongepast en tactloos. Sinterklaas is voor velen het belangrijkste feest van het jaar en precies daarvan weten zij een bron van treurnis te maken, uitsluitend omdat een enkeling verkeerde vergelijkingen maakt. Het verschrikkelijke daarvan is dat ook alle mensen die nog nooit een racistisch gevoel hebben gehad, dat nu wel krijgen. Zij worden boos op het gedram en gezeur over Zwarte Piet en die boosheid gaat hun gevoelsleven beheersen. Het resulaat daarvan bestaat uit opmerkingen en reacties die zij zelf waarschijnlijk nooit voor mogelijk hadden gehouden. Mensen die nooit eerder een oordeel velden over anderen op basis van huidskleur, krijgen die neiging nu wel. Zij worden haast tegen hun zin in meegesleurd in deze bespottelijke discussie. Dat allemaal omdat een van de belangrijkste culturele eingedommen dreigt te worden afgepakt. Je zou toch denken dat zoiets nooit de bedoeling geweest kan zijn van de opmerkingen over Zwarte Piet?

Het valt niet te ontkennen dat in de geschiedenis van de overlevering bepaalde ontwikkelingen zijn geweest die als racistisch kunnen worden uitgelegd. Die ontwikkelingen vonden vooral in de negentiende eeuw plaats. Dat was niet zo gek want in die tijd stond racisme bovenaan de maatschappelijke discussienota. Dat onze getinte Medelanders dat nu allemaal naarboven halen is voor hen en voor ons niet goed. Voor hen is het niet goed omdat zij hun frustraties over een verleden waarin slavernij een hoofdrol speelde, op andere wijze zouden moeten verwerken. Laat zij maar tekeer gaan tegen Qatar dat peperdure voetbalstadions laat bouwen door mensen die niets verdienen. Dat is de slavernij van vandaag en die moet bestreden worden.  Voetbalstadions waarin overigens straks donkergekleurde voetballers miljoenen gaan verdienen. Daar hoor je onze verontwaardigde Medelanders niet over. Dat mag allemaal. De wandaden van vandaag zijn minder belangrijk dan die van 150 jaar geleden.

Ik vind het verschrikkelijk als mensen Anouk uitmaken voor negerslet en andere platvloerse uitdrukkingen maar de discussie had helemaal nooit moeten beginnen. Het vuil is naar boven gehaald en besmet ons nu allemaal, ook degenen die tot op heden er heel netjes bij liepen. En…vergeet nooit dat racisme en discriminatie onuitroeibaar zijn. Ze zitten in de diepste dna-structuren van de mens vergroeid, bij iedereen van welke huidskleur dan ook. Daar zullen we mee moeten leren leven.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “Heb je een kleur of ben je een zeur?

  1. Anouk dacht net zo als de politiek correcte inquisitie heel provocerend, ongenuanceerd en zonder een inhoudelijke discussie dat ze met de beledigende en kwetsende racismekaart: “door jullie staan we voor lul, ga je schamen, racisten!”, de Nederlandse bevolking wel even de mond kon snoeren. Trouwens echt begaan met de getinte medemens is ze ook niet; over de uitbuiting in Bangladesh had ze nog nooit nagedacht! Ook denkt ze dat ze haar fans, die ze op het allerlaatste moment voor de deur liet staan, met: “blijf lekker weg, pleur op, ik ben geen bloody robot” wel even bij P&W naar haar concerten kan lokken. Net zoals ze uitlegt, dat het beledigen van haar collega Ilse de Lange met: “no personality” en openlijk en voor het oog van de media haar cd in de vuilnisbak smijten, een kwestie van smaak is. Anouk is zelf een kwetsende provocateur en moet de consequenties daarvan maar zelf oplossen en niet hypocriet zitten janken op tv. Tussen kwetsend provoceren en een genuanceerde eigen mening hebben zit een wereld van verschil. Kwetsende provocateurs trekken kwetsende provocateurs aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s