Zwarte Piet en de Jihad

Van tijd tot tijd word je met jezelf geconfronteerd en dat is de afgelopen weken in  Nederland zeker het geval geweest. Altijd en eeuwig zijn wij de hele wereld aan het vertellen wat waarden en normen behoren te zijn en we maken ons kwaad over degenen die zich daaraan niet houden. Soms hebben we enigszins gelijk, soms zitten we compleet fout. Zeker is dat je fout zit als je op geen enkele manier rekening houdt met geschiedenis en cultuur van mensen en volkeren waarmee je te maken hebt. Zeker is dat je fout zit als je denkt dat iedereen precies zo is als jijzelf bent en dus ook dezelfde consequenties uit alles trekt.

In de afgelopen weken is er een buitenproportionele maar indrukwekkende Zwarte Pietdiscussie opgekomen die veel onzin en rottigheid naarboven brengt maar die ook te denken geeft. In hoeverre ben je van je racistische gevoelens af als je een vrouw uitmaakt voor negerslet omdat ze een getinte vriend heeft? Eigenlijk bevind je je dan op een heel primitief niveau, het niveau waar onderbuikgevoelens dominant zijn. Racisme behoort daartoe en ja racisme zit in ons allemaal omdat het een variant is van discriminatie en elk mens discrimineert dagelijks. Beoordelen op uiterlijk of gedrag van anderen is schering en inslag.  Soms kun je erom lachen, heel vaak is het om te huilen.

Geboren Nederlanders blijken massaal zo boos te zijn over de aanvallen op hun Zwarte Piet dat zij de aanvallers doodswensen naar het hoofd slingeren en dat zij komen tot lichamelijk geweld tegen degenen die Zwarte Piet afkeuren. Ik heb al vaker laten blijken het niet met hen eens te zijn maar deze keer wil ik ingaan op een heel andere kant van de zaak. Deze “volkswoede” onder de “vrienden van Zwarte Piet” is toch heel herkenbaar?  In beginsel is ze niet anders dan de volkswoede die in Islamitische landen opkomt als Mohammed de Profeet wordt beledigd. In zo’n geval wordt datgene aangevallen waar je als mens het meeste van houdt, iets dat karakteristiek is voor je wortels, een zekerheid die onaantastbaar lijkt. In het ene geval gaat het om een figuur die nooit als persoon heeft bestaan (Zwarte Piet) in het andere geval om een individu die inmiddels dood is. Beiden hebben een cultuurgoed nagelaten dat groepen mensen niet zo maar overboord wensen te zetten. Misschien zullen ze dat ooit wel doen maar dan alleen op het moment dat zij dat zelf willen. Misschien doen ze het ook nooit. Of het nu om Zwarte Piet gaat of om Mohammed, voor iedereen geldt de stelregel: blijf daar eens even vanaf. Je mag ervan denken wat je wilt maar blijf er verder van af!

In het geval van Zwarte Piet komt daar nog een ander aspect bij. Hij is één van de twee centrale figuren in het allerbelangrijkste kinderfeest van Nederland. Door de discussie zo hoog op te voeren, wordt het feest vergiftigd met iets dat er zeker niet bij thuishoort: woede en haatgevoelens. Voor de hele jeugd van Nederland is het traumatisch en frustrerend om dat te moeten meemaken. Zij willen de naam Zwarte Piet zonder blikken of blozen uit kunnen spreken zonder zich ervoor te schamen. Dat lijkt me terecht. Maar laten we dan ook eens toegeven dat anderen het volste recht hebben hun cultuur en godsdienst te beleven zoals ZIJ dat willen. Daar hebben ze ons commentaar echt niet bij nodig. Dat zouden we dankzij deze hele Zwarte Pietdiscussie nu eens allemaal en van alle kanten moeten begrijpen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

10 thoughts on “Zwarte Piet en de Jihad

 1. Neem me niet kwalijk, maar lees je dan geen nieuws? Heb je niet gelezen, dat sinds kort in Pakistan in de schoolboeken alle kinderen ( ook van alle andere minderheden), worden onderwezen dat het doden van christenen een goede zaak is. Het is allemaal te herleiden naar de koran, die je dus nog nooit helemaal goed hebt gelezen. Je hoeft alleen maar te kijken naar herkomst van de voornaamste vluchtelingenstromen (exclusief oorlogsgebieden en andere conflicten), sinds pakweg 1979, het jaar van de islamitische revolutie in Iran, waardoor de hele islamitische wereld een enorme boost kreeg.
  Je hoeft alleen maar op de kaart van Amnesty-International te kijken waar de meeste mensenrechten geschonden worden. Of op de kaart van World-Transparancy, waar de meeste corruptie voorkomt.
  Of op de kaart van Open Doors waar de meeste christenvervolgingen plaats vinden. Is het jou niet bekend dat er 100 miljoen christenen dagelijks worden vervolgd, gemarteld en gedood, enkel om het feit dat ze in christus geloven? Is het jou niet bekend dat er vorig weer ruim 100.000 christenen zijn vermoord? (In 2009 was dat aantal zelfs 169.000 (ofwel 500 per dag, ter vergelijking in de VS met 310 miljoen inwoners worden elk jaar 35000 mensen omgebracht door wapengeweld en criminaliteit, dat is ook 100 per dag.hoe veel daarvan halen het nieuws hier?) Hoelang blijf je nog volhouden dat dit niets met de islam te maken heeft? Waarom is jou blik, die in de discussie met Zwarte Piet zo helder is, bij de beoordeling van de islam zo troebel, zeg maar rustig, volkomen verblindt???

 2. Wist je niet dat in de moslimgeestgelijkheid voortdurend wordt gepleit voor herinvoering van de slavernij, puur omdat de sharia het legitimeert met als doel de vijand ( alle culturen die geen islam is) psychologisch te vernederen? “Zet een miljoen boeddhisten in je land, en je hoort niks van ze; zet een miljoen moslims in je land, en er wordt volautomatisch aan de integriteit van je maatschappij gezaagd”!

  Het systeem van de islam nader bekeken.

  http://lagonda.blogspot.nl/2005/08/het-systeem.html

  • Het verschil is dat moslim rebellen in bv Syrië in de door hun bevrijde gebieden per direct de sharia invoeren en er een streng islamitische staat van willen maken. Daar mag een christen zich niet tegen verdedigen?

 3. En nee, ik vergelijk niet Zwarte Piet met de Profeet, dat zou een beetje vreemd zijn. Ik vergelijk de mate van waardering….dat is iets anders. Is het jou niet bekend dat er behalve 100 miljoen christenen dagelijks miljoenen moslims door hun eigen overheid worden geterroriseerd en gemarteld? Wat zegt dat over de relatie Islam/staat?

 4. Je kunt het zo draaien als je het wilt maar het heeft allemaal zo weinig met de Islam te maken. Christenen hebben zich in de voorbije eeuwen meer dan eens schandalig misdragen. Het is de OVERHEID die de godsdienst exploiteert om eenheid te krijgen, voor zover mogelijk en daarbij dicteert wat die godsdienst zou moeten zijn. De taliban hangen jongens in de puberjaren op als ze onvoldoende baardgroei hebben. Dat heeft NIETS te maken met een strijd Islam-Christendom

  • Alles wat er mis is gegaan in de gewelddadige islamitische geschiedenis heeft natuurlijk nooit iets met de islam te maken. Wat er in het christendom mis is gegaan des te meer. Volgens talloze deskundigen is de bijbel een zeer gewelddadig boek, maar wordt elke verwijzing naar geweld in de koran altijd uit de context getrokken. Ja natuurlijk, dat is het, zouden al die gewelddadige extremistische moslims, dan toch stiekem de bijbel lezen??
   Dat er sinds kort via de Pakistaanse schoolboekjes aan alle kinderen ( ja ook aan alle andere niet-moslimkinderen) wordt geleerd dat het doden van christenen een goede zaak is, heeft natuurlijk ook niets met de islam te maken, hoewel die haat duidelijk door de koran wordt gevoed. Dat talloze moslimgezinnen de kinderen van jongs af aan worden voorbereidt en gedrild tot terrorist en moordenaar, cq martelaar, heeft ook niets met de islam te maken??? Vreemd, zelfs deskundigen wijzen het geweld begaan door moslims vaak toe aan armoede, maar er zijn meer culturen waar vaak bittere armoede wordt geleden. Toch zijn die zelden zo vaak zo agressief als moslims. Dat kan de verklaring dus niet zijn. Nee die zit hem in de islam zelf, de koran die oproept tot geweld tegen alles wat niet moslim is. De islam stelt imperiale eisen, de islam is geprogrammeerd om te overheersen, waarvoor het haar militante aanhangers hypnotiseert en geprogrammeerd tot vijandschap tegen joden en christenen. Dat is in vijftig landen al gelukt daar heeft ze de oorspronkelijke cultuur goeddeels verdrongen door haar eigen totalitaire systeem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s