Jesus Christ Super Star, a bridge too far!

“And so this is Christmas”, zong John Lennon en zijn kritiek kwam niet helemaal onverwacht uit de lucht vallen. Terwijl de grootste godsdienst ter wereld met de mond de Liefde belijdt, komt daar in de praktijk verrekte weinig van terecht. De mensen die in de Romeinse arena’s zingend en biddend stierven vanwege hun geloof stonden dichterbij Jezus dan wij. Vooruitgang zit er dus ook al niet in. Over een paar weken vieren we weer het feest van de geboorte van Jezus maar we vieren dat vooral met veel dood: kalkoenen, hazen, konijnen en noem maar op.

Het valt niet mee om het te begrijpen en dat is ook geen wonder. Als je de gemiddelde Christen iets vraagt over zijn geloof in de liefde, haalt hij uit het Jodenboekje, het Oude Testament, tientallen smoezen tevoorschijn waarom liefde niet altijd uitvoerbaar is. Als die smoezen hem zelf niet bevallen dan noemt hij of zij er wel een paar die de kerk in de loop van de eeuwen heeft bedacht want…die liefdesverhalen van Jezus, nee daar kunnen we niets mee. We moeten ons wapenen tegen de oprukkende Islam want we laten ons niet zo maar aflachten… En ik maar zoeken in het Nieuwe Testament waar Jezus heeft gezegd dat we ons tegen de Islam teweer moesten stellen. O nee, dat kan ook niet want de Islam stamt van later datum dan Jezus dus onze houding ten opzichte van de Islam is uit de duim van de Heilige Vaders in Rome gezogen. Op grond van….niks eigenlijk en die Liefde van Jezus komt er in elk geval niet bij om de hoek kijken en ook die “andere wang toekeren” niet. Nee kom zeg, Jezus, wij zijn niet gek hoor! Heilige Vaders die Jezus niet eens een menselijke relatie gunden maar die zijn vriendin tot hoer bestempelden. En dat terwijl hij zelf vermoedelijk gedacht zou hebben….een hoer en dus? Mag die niet het heil zien?

Waar is het misgegaan? Nou, eigenlijk al meteen. Kijk, dat Oude testament begint met Genesis waarin de mens zichzelf een plek probeert te geven in die wonderlijke verschijning die later “wereld” is gaan heten. De Joden hadden zo’n hartgrondig in gegraven minderwaardigheidscomplex dat ze zichzelf het “uitverkoren volk” gingen noemen. Iedere psycholoog kan je in dat verband iets vertellen over sublimatie. Dat was al geen best begin maar…gelukkig, het hele OT staat vol met opmerkingen over een komende Heilsverwachting, een Verlosser. in dat opzicht lijkt het verdomd veel op Das Kapital. Het laatstgenoemde boek stelt dat het eerst erger moet worden voor het beter wordt maar laat de bevrijding zelf niet aan het woord komen.

Daarvoor is in het Midden Oosten het Nieuwe Testament uitgevonden, het woord van de Verlosser, althans zo wordt hij door sommigen genoemd. Niet iedereen zag dat in hem. Vooral de Farizeeërs wilden er maar niet aan dat zo’n boerenpummel van het platteland de Verlosser zou zijn en dat het niet een van hen was, zoals ze eigenlijk stuk voor stuk hadden verwacht. En dus gingen ze ingewikkeld doen, wel met een prachtig slotstuk natuurlijk….maar daarover later.

Nu zou je verwachten dat als je decennia lang hebt aangekondigd dat de Verlosser komt, dat je dan ook het oude boek sluit en het nieuwe opent maar niets is minder waar. Elke keer als de uitspraken van Jezus voor de gemiddelde mens wat te moeilijk uitvoerbaar werden, werd het Oude Boek weer opengeslagen en….de Joden begonnen niet eens aan het nieuwe boek. Dat was griezelig en onbegrijpelijk en zo kijken de meesten van ons er nog steeds tegenaan. Alleen al om die reden kan het dat Nederland een Christelijke Minister van Defensie heeft gehad, terwijl een ware Christen de hele tak defensie onmiddellijk afgeschaft zou hebben op basis van het Woord van de Verlosser. Het Nieuwe Testament zou het einddoel en het hoogtepunt moeten zijn en dus het boek waaraan Christenen zich houden maar voor de meesten van hen is dat te hoog gegrepen. Geen wonder ook want oorspronkelijk werd het Christendom ons niet aangeboden maar opgedrongen door mannen en vrouwen met zwaarden. Die zagen in dat nieuwe geloof een mooi middel om de meute onder de duim te houden en onbegrijpelijke normen en waarden op te leggen. Snapt iemand eigenlijk nog dat de normen en waarden rond vreemdgaan en polygamie ons zijn opgelegd door een RK Kerk in verband met erfenissen? Nee, daarover hoor je niemand meer.

Jezus, het spijt mij. De mens is oorspronkelijk al zo godvergeten dom in elkaar gestoken dat hij onmogelijk in staat kon zijn zich te houden aan uw prachtige ideeën. Dat geeft overigens wel te denken als je leest dat de mens naar God’s evenbeeld geschapen is….het wordt echt te ongelooflijk voor woorden en IK ben nog niet eens een atheïst. Kun je nagaan! Hoewel: het was een evenbeeld en dat is natuurlijk iets anders dan God zelf. Misschien is de inhoud niet meegekomen.

Bij alle kritiek hierboven wil ik even stellen dat in de loop van de geschiedenis een enkeling zijn/haar best heeft gedaan om de uitspraken van Jezus waar te maken en na te komen. Dat geeft hoop maar van een christelijke samenleving spreken? Dat is bizar, a bridge too far! .

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

12 thoughts on “Jesus Christ Super Star, a bridge too far!

 1. Stikvol spelvauten, generaliseringen – over welke ‘ons’ en welke ‘je’ heeft u het bijvoorbeeld – zonder enig begrip voor het “jodenboekje” geschreven stuk van een geschiedenisleraar (!) die kennelijk erg blij is met het afschaffen van het verbod op godslastering. Ik behoor tot geen enkel kerkgenootschap, zou dat ook niet willen, maar als u iets wilt aanvallen dat voor de meeste wereldbewoners de zin van hun leven uitmaakt, neem dan tenminste enige beleefdheid in acht, de moeite om fatsoenlijk Nederlands te schrijven, en de geschiedenis te bestuderen.

 2. Een historicus die geen decennium van een eeuw kan onderscheiden?
  Een historicus die zonder enige onderbouwing “de gemiddelde christen” van alles in de mond legt?
  En de ironie zit in het jodenboekje? Of verwart u populisme misschien met ironie?
  En John Lennon? Die zegt: dit ben ik, hier sta ik voor, en jij?
  Maar u verschuilt zich achter de “gemiddelde” sukkel om uw eigen superioriteit tentoon te kunnen spreiden. Gelukkig werkt dat niet. Kom, kom, wie heeft het over MIJN superioriteit? Die komt een andere keer weer aan de orde. U heeft het er nog al moeilijk mee. Islamcritica zeker? En als ik decennia zeg, bedoel ik decennia….

 3. Jouw conclusies zijn soms zo vreselijk kinderachtig, neem nou de optie dat een christelijke minister van defensie het hele defensie apparaat onmiddellijk zou afschaffen op basis van christelijke principes. Alsof een christelijke partij onmiddellijk alle macht naar zich toe zou trekken om haar principes te doen gelden, alsof we geen afspraken hebben binnen de Navo, alsof er 80 jaar geleden niet een onheilspellende macht uit het niets opdook dat zich opmaakte om te vernietigen. Alsof, met uw kennis van de geschiedenis, de aard van de mensheid u niet bekend is en een dergelijke macht nooit weer zou kunnen opduiken?? Onvoorstelbaar hoe u geschiedenis vermengt met uw eigen onderbuikgevoelens.

  • Je hebt duidelijk last van een tunnelvisie, is het jouw niet opgevallen dat defensie eigenlijk alleen nog maar humanitaire missies doet? Op de Duitse radio worden elke dag oproepen gedaan om je te melden voor de wehrmacht, omdat ze mensen tekort komen voor de missies die dan ook met name genoemd worden. Heel Afrika is bijna een lappendeken van humanitaire missies, bijna allemaal vanwege radicale raciale moslimextremisten die bijna het hele continent terroriseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s