Nelson Mandela, mijn held…..denk ik…..

Hij is thuis en begraven….Nelson Mandela, de man die haast in de hele wereld werd bewonderd, geprezen en soms zelfs vereerd. Wie de berichten in kranten en tijdschriften leest nu hij ons heeft verlaten, weet het zeker: DE MAN WAS HEILIG.

Ik betwijfel of hij het zelf zo heeft gezien. Nelson Mandela was een bijzonder mens, daar is geen twijfel over mogelijk. Voor velen kan hij ook een voorbeeld zijn en wie zijn pad volgt, zal eerder een zgeen dan een ramp voor de wereld blijken te zijn. En toch…toch is het allemaal mooier gemaakt dan het was. Het lijkt wel of Manderla voor zijn gevangenschap op Robbeneiland niet bestond. Zelden of nooit wordt er gesproken over zijn jonge jaren en dat is jammer. Het verzwijgen van die tijd doet de man tekort en schept voor alle anderen een leugen. Laten we eerlijk zijn: Nelson Mandela heeft in zijn jonge jaren aanslagen gepleegd. Bij zijn arrestatie werd tegelijkertijd een grote hoeveelheid bommen en andere terreurmaterialen in beslag genomen en…Mandela stelde dat hij bereid was te sterven voor “de goede zaak”. Op dat moment behoorde hij tot een terroristische organisatie en het gaat er even niet om wat daarvoor de aanleiding was. Naar de aanleiding wordt ook nooit gevraagd als een Palestijn zichzelf opblaast in een Israëlische bus.

Vanwege zijn terroristische achtergrond kreeg hij een ellenlange gevangenisstraf opgelegd en dat was de belangrijkste oorzaak van zijn bekendheid. Maar er gebeurde ook een “wonder”. In de loop van zijn gevangenschap kwam er een andere Nelson naarboven. Een Nelson die niet geloofde in bommen, mijnen en granaten maar eentje die geloofde in samenwerking en verzoening. Een Nelson die bij zijn publiciteit, voor zover dat mogelijk was, aandrong op een vredige afschaffing van het monster dat Apartheid heette en een harmonieuze ontwikkeling van de samenleving. En daarmee werd hij het symbool voorde mogelijkheid voor Zwart en Blank om samen te werken. Zonder die inspiratie was president De Klerk er mogelijk nooit toegekomen om  de Apartheidshanddoek in de ring te gooien en het hele systeem te veranderen. Aan Mandela en Tutu kon hij zien dat er met de zwarten in zijn land wel degelijk viel samen te werken.

Het gaat er niet om of iemand in zijn leven altijd ene goed mens is geweest. Veel belangrijker is het of hij  of zij zich tot een goed mens heeft ontwikkeld. Het wegpoetsen van problemen op die moeizame weg is voor anderen eerder een belemmering dan een stimulans om die ontwikkeling ook door te maken. Laat maar rustig zien hoe moeilijk het is maar toon ook aan dat het kan! Dat zal veel mensen op gang helpen bij het zoeken naar een betere toekomst. Maar er is nog een andere reden waarom het verleden niet weggepoetst mag worden. Zijn onverbeterlijke vijanden maken er misbruik van door zijn naam te bezoedelen met de negatieve kant, die wordt namelijk bij hen geaccentueerd.Wij moeten niemand de kans geven om van een mens dat zich goed heeft ontwikkeld, een negatief beeld op te hangen. Dat is een misdaad tegen de menselijkheid. En daarom vertellen we liever het HELE verhaal.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s