Het feit als onzin

Een toenemend aantal politici en bestuurders op heel verschillende niveau’s beroept zich bij voortduring op de feiten. Feiten, dat lijken de steunpilaren te zijn in de samenleving, de rotsen in de branding, de onverzettelijke waarheden waar onze werkelijkheid op gebouwd is. Het is logisch dat zij zich er op beroepen want je kunt een organisatie natuurlijk niet leiden zonder vaststaande doelstellingen die voor iedereen glashelder te maken zijn.

En toch blijken de zogenaamde “feiten” nog al eens “onzin” te zijn, fata morgana’s of  afleidingsmanoeuvres om de samenleving in een richting te sturen die de desbetreffende bestuurders zelf graag willen. Gewoon omdat ze gelijk willen hebben of er voordeel aan hebben. Een mooi voorbeeld daarvan is de noodzaak voor de War On Drugs. Wie zich tegen die kostenverslindende wereldwijde miscalculatie verzet, wordt nog al eens gewezen op alle “feiten” rondom de drugs handel. Drughandelaren zouden stuk voor stuk gangsters die onze gelden onterecht in hun zak steken. Ze laten moorden plegen en doen als nevenbedrijf ook aan   vrouwenhandel en witwaspraktijken. En inderdaad….wie de internationale scene van de grootscheepse drugshandel bekijkt, komt niet veel fraais tegen.Zelfs staatshoofden in zogenaamde bananenrepublieken zijn erbij betrokken. Allemaal vanwege het geld. En dan is het natuurlijk het “feit” van de verschrikkingen die drugs aanrichten: psychische stoornissen, verslaving, moord, verkrachting, zelfmoord enzovoorts. Terroristen verdienen er ook schatten mee.

Het gekke nu is dat al die feiten in het geheel niet relevant zijn. Zij zijn eerder een argument tegen de War On Drugs dan  ervoor.  Vanaf de dag dat alle drugs gelegaliseerd zijn, zullen we verlost zijn van bijna al deze verschrikkingen. De georganiseerde criminaliteit moet een geweldige veer laten want er valt een wereldomvattende bedrijfstak weg. De overheid gaat er geld aan verdienen omdat er belasting geheven kan worden op drugs. Wat niet verdwijnt , zijn de negatieve gevolgen van drugs voor gebruikers. Dankzij de extra belastinginkomsten, kunnen deze wel beter worden opgevangen dan nu. Hetzelfde is het geval met legale drugs zoals alcohol. Het gekke is trouwens dat men alle pogingen onderneemt om ook deze drank , opnieuw, in de illegale hoek te drijven. Dat gaat stapje voor stapje. Dat is gek omdat men in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw in de VS al heeft ondervonden dat het niet werkt.

Waarom werkt het niet? Als we het nu over feiten hebben, dan is hier een ander zeer relevant feit: het drugsprobleem is geen criminaliteitsprobleem maar een marktprobleem. Illegaal of niet, er bestaat een enorme markt voor alle mogelijke soorten aan drugs. het is de markt die erom vraagt, zuigt totdat de gewenste hoeveelheid drugs beschikbaar is. De markt let daarbij in eerste instantie niet op de kwaliteit maar op de roes. Men wil een roes en die behoefte neemt alleen maar toe nu er een groeiende aanspraak wordt gedaan op het zelfverzorgend vermogen van de individu. Die maatschappelijke eis leidt namelijk tot stress en burn out, die alleen maar te verdoezelen valt met behulp van drugs, welke dan ook. Over dat verschijnsel wil ik het hier echter niet hebben. Het gaat mij om de misleidende functie van zaken die men op bestuurlijk niveau als “feit” aanduidt: criminaliteit en schade door drugs. Die opvatting leidt ons weg van een veel relevanter feit: de mens wenst zijn roes en dat zal nooit veranderen.

Het is maar een van de vele voorbeelden van de manier waarop “feiten” ons een waanvoorstelling voor ogen draaien. Een feit is meer dan eens soms haast niet anders dan onzin.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s