Waarom kwetsen een puinhoop achterlaat

“Ik ben niet zo kwtesbaar”, “mensen moeten zich niet zo gauw laten kwetsen”, het zijn opmerkingen die ik geregeld zie passeren en mijn eerste vraag daarbij is. “Waarom zou het anderen wel toegestaan zijn te kwetsen? Kennelijk is degene die kwetst een held en degene die gekwetst wordt een sukkel. Het lijkt mij het omgekeerde van dat wat wij zo graag nastreven: liefde. Wie denkt niet kwetsbaar te zijn, heeft de eigen zwakke plekken nog niet ontdekt.  Ik zou zeggen: vrees niet, ook voor jullie komt er een dag….

Wie een ander kwetst, heft niets om trots op te zijn. Hij of zij heeft de zwakke plek van een ander ontdekt en trapt er keihard tegenaan. Het is alsof ik mijn kat expres op de pootjes of staart ga staan. Met welk doel? Gek genoeg denken de kwetsers dat zij de gekwetsten bewust zullen maken van hun (belachelijke) kwetsbare plekken. Die gedachte is krankzinnig. Wie gekwetst wordt, trekt zich terug in de eigen zekerheden en koestert zichzelf. Hij of zij geeft de schuld van alle ellende aan degene die hem of haar heeft gekwetst. Dat is een algemeen psychologisch uitgangspunt van de mens: als ik me beroerd voel, ligt het aan de ander of aan de omstandigheden. tets. Dat is weliswaar een bekend gegeven maar degenen die kwetsen achten zichzelf zo onkwetsbaar, dat zij zich van die menselijke eigenschappen niets aantrekken.

Daar komt bij dat degene die een ander kwetst meestal zelf al lang is gekwetst: door een hoofddoek, door een minaret, door een godslasterlijke opmerking of door kritiek op Zwarte Piet. Wie een ander kwetst, toont dus eigenlijk de eigen zwakke plek aan alle anderen. Zonder het te beseffen dus. Misschien zou je zo’n kwetser het meeste kunnen kwetsen door hem off haar de eigen domheid te laten zien. Daar gaat het het echter niet om. Wie een ander kwetst opent bij zichzelf zwakte en negativiteit in plaats van een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Dat is een kwalijke zaak en vormt op zich een puinhoop. Bij de gekwetste brengt hij of zij een dosis negativiteit in en dat zal vroeg of laat tot wraak leiden.

In onze samenleving roepen wij o zo graag dat we niet gevoelig zijn voor kwetsende opmerkingen over God. Mooi, zou je zo zeggen maar o wee, dan op een dag komt er iemand met vergaande kritiek op Zwarte Piet en wat zien we? Gescheld en zelfs doodsbedreigingen gaan in de richting van de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet. Ineens lijken de onkwetsbaren ongelooflijk veel op moslimfundamentalisten die de dood van alle “ongelovige honden” eisen.

Begrijp me goed, ik ben erg gesteld op Sint en Piet maar het zegt misschien iets over het geestelijk niveau van degenen die doodsbedreigingen uiten als zij zich gekwetst voelen vanwege kritiek op een carnavalsfiguur. In hun ogen bestaat Zwarte ~Piet vermoedelijk meer dan God. En ineens voelen zij hoe het is om gekwetst te worden. het zou mooi zijn als zij daar iets van leren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “Waarom kwetsen een puinhoop achterlaat

  1. De reden dan Zwarte Piet aanhangers soms zo boos worden is waarschijnlijk omdat de argumenten van de Zeur Pieten zo onredelijk zijn en zich ergeren aan de in hun ogen “superieure” blanken. Zwarte Piet was en is een onschuldige kindervriend. Dat kun je van Mohammed niet zeggen, dat is het verschil waarom je niet moet zeuren over Zwarte Piet, maar wel kritiek op Mohammed en zijn aanhangers en cultuur mag en moet uiten. Mohammed benoemde zichzelf tot legeraanvoerder en staatshoofd, hij heeft gevochten, gemoord en geroofd als een beest. Lees de gerenommeerde islamitische historicus Muhammad ibn Jarir at-Tabari (838-923) over de moord op 700 tot 900 gevangenen van de joodse stam Banu Qurayza in het jaar 627: “De profeet liet een grote kuil graven op de marktplaats van Medina en ging aan de rand zitten. Hij gaf het bevel om alle joden te kelen. Ook de jongens die tekenen van puberteit vertoonden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s