Teeven en Utopia

Zwaarder straffen helpt niet om de criminaliteit te bezweren. Het westerse land met de zwaarste straffen, de VS, lijdt onder ernstigste en meest wijd verbreide criminaliteit van het westerse cultuurgebied. Natuurlijk, daarvoor zijn tal van oorzaken maar zeker is dat doodstraf en zware gevangenisstraffen naast een erbarmelijk, haast onmenselijk gevangenisregime niets uithalen. Integendeel…ze lijken de criminaliteit te verergeren. De oorzaken daarvan zijn duidelijk, misschien wel het ergste is het feit dat gevangenissen de criminaliteit slechts stimuleren, ze zijn  er een leerschool voor. De gevangenis geeft opleidingen in moord, doodslag, verkrachting, overvallen, inbraken en gewone diefstal….jaja…ze zijn een superuitvinding. De grote vraag is natuurlijk wel: wat dan?

Laten we wel wezen: criminaliteit komt altijd voort uit sociale beschadiging. Daders vertonen allemaal een volledig of gedeeltelijk gebrek aan betrokkenheid bij hun menselijke omgeving. Daarom zien ze er geen been in een ander schade toe te brengen ten bate van hun eigen voordeel. Nu is het niet gek dat in onze hedendaagse samenleving dat gebrek aan betrokkenheid alleen maar groter wordt. De overheid stimuleert het zelfs door voortdurend erop te wijzen dat iedereen op zichzelf is aangewezen. Zelfs de zogenaamde participatiesamenleving is niet meer dan een doekje voor het bloeden want participerende burgers kunnen niet hun eigen waarden en normen vormen op basis van participatie. Nee, ze zitten gevangen in het waarden- en normenpatroon die de samenleving oplegt en dus is de vrijheid die de participatiesamenleving lijkt te bieden, kletskoek.

En toch….misschien komt de oplossing van het probleem tot ons via de ontwikkeling van een overigens totaal nutteloos tv-programma: Utopia. Het zou helemaal niet zo’n gek idee zijn om delinquenten in een eigen, afgeschermde omgeving te laten werken aan een heel nieuwe samenleving, met de nadruk op SAMEN. In een kleine groep krijgen zij niet de kans zich te onttrekken aan de eisen die de groep stelt. Door goed bij te dragen aan de nieuw te ontwikkelen samenleving, kunnen zij ook verbetering aanbrengen in hun eigen bestaan. Een beloning voor de genen die daarin goed slagen, kan zijn dat zij weer worden toegelaten tot de “grote, boze buitenwereld”. In hun eigen Utopia kunnen zij werken en een vak leren, leren omgaan met anderen op voet van open- en gelijkwaardigheid.

Een probleem in dit verband vormen vanzelfsprekend de criminelen die lijden aan een ernstige psychische aandoening, een aandoening die mogelijk ongeneeslijk is.  Het is voor de wereld van belang om hen af te zonderen zodat zij hun onheil niet kunnen verspreiden of voortzetten. Ook zij kunnen in een eigen, veilige omgeving hun wereldje vormen maar…de grote vraag is altijd of zij ooit weer terug kunnen komen. Een externe orde-dienst achter de hand is in beide gevallen gewenst. Dan zijn we eindelijk van die enge wraak- en pestgedachte af waarmee we ons voortdurend zelf in de vingers snijden. Zou Teeven dit allemaal begrijpen?

Tot sterkte,

Kaj ~Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s