Noordkoreaanse broodverbeteraar taboe in Zuid-Korea.

Noordkoreaanse broodverbeteraar is taboe verklaard in Zuid-Korea. De Zuidkoreaanse overheid verbood gebruik van het middel in Zuid-Korea nadat gebleken was dat China het materiaal over de wereld verspreidt. In Noord-Korea wordt bij de bereiding van broodverbeteraar het haar gebruikt van politieke gevangenen.

De zaak kwam aan het rollen nadat de Nederlandse Keuringsdienstvanwaarde had onthuld dat in broodverbeteraar mensenhaar zit verwerkt, voornamelijk afkomstig uit China. Onderzoeksjournalist Kaj Elhorst, die al eens eerder in Noord-Korea werkte, ging daarna speuren in Noord-Korea. Hij was getriggered door berichten in het nabije verleden dat westerse bedrijven voluit gebruik hadden gemaakt van dwangarbeid in de DDR. Iets dergelijks zou volgens hem nu weer het geval kunnen zijn. Hij liep tegen een overmaat aan bewijzen op in de afgelopen dagen. In concentratiekampen worden de gevangenen geregeld tegen hun zin geschoren.

Zowel hoofdhaar als baard en schaamhaar moeten het daarbij ontgelden. Het haar wordt door Chinezen ingezameld en krijgt een aparte behandeling omdat Noordkoreaans haar voor broodverbeteraar een hogere kwaliteit bezit dan het haar van anderen. Secretaris-generaag Ban ki Moon toonde zich geschokt na de onthullingen van de Nederlandse journalist. “Deze zaak krijgt absolute prioriteit”, zo stelde hij. “Het gebruik van menselijke stoffen in voeding is ontoelaatbaar.” Voor de Nederlandse pers speciaal verklaarde hij deze zaak ernstiger op te vatten dan de Zwarte Pietdiscussie. De Zuidkoreaanse regering vindt het onacceptabel stoffen te gebruiken die verkregen zijn door het treiteren en martelen van goed bedoelende volksgenoten.

Nog maar kortgeleden openbaarde de Keuringsdienstvanwaarde dat voor de productie van broodverbeteraar mensenhaar wordt gebruikt. Het wordt in zoutzuur gekookt. De witte afscheiding die dan ontstaat is de basis voor het materiaal dat als grondstof dienst voor langdurig vers aanvoelend brood. De zaak is zowel bij de VN als in de EU in onderzoek. President Obama was minder onder de indruk. “Wij in de VS zijn al heel lang gewend dingen te eten die we  niet proeven”, zei hij. Wel zette hij vraagtekens bij het gebruik van schaamhaar omdat dat zijns inziens ingaat tegen alle normen van fatsoen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s