Technologie of hoe de mens zichzelf vergat…

Geschriften zijn er niet over want de prehistorie onderscheidt zich door een gebrek aan geschreven bronnen maar….er zijn vergaande theorieën over het vermogen van de vroegste mens om de weg te vinden op aarde zonder hulpmiddelen. De mens beschikte over een ingebouwd GPS-systeem en waarom ook niet? Er zijn talloze andere diersoorten die op aarde hun plaats bepalen zonder gebruik te maken van speciaal daarvoor gemaakte hulpmiddelen. De waarschijnlijkheid is heel groot. Naar mate de mens echter ging beschikken over hulpmiddelen die verfijnder waren en meer zelfbedacht, ging het oorspronkelijk aangebrachte vermogen tot plaatsbepaling verloren. Tegenwoordig zijn er massa’s mensen zonder enig benul van de plek waar zij zich bevinden.

Het is niet het enige vermogen dat mensen omruilden voor iets dat zij zelf hadden bedacht en daarom beter vonden. De mensen vervingen hun vacht voor kleding. Ze gingen eten koken en zo was het gebruik van de zwaarste kiezen niet meer nodig. Tegenwoordig zitten deze “verstandskiezen”  alleen nog maar in de weg. We doen er niets meer mee. Mensen konden lopen, eindeloos lopen maar dat was niet goed genoeg en dus gingen ze misbruik maken van andermans loopkracht, zoals paarden en verzonnen ze wielen om de vracht te vervoeren en zo ging het maar door, alleen voor het neuken hebben ze nog geen techniek bedacht, wel voor het bevruchten trouwens. En nu hebben we de technologie die het denken van ons over gaat nemen: de computer die zichzelf programmeert en daar blijft het niet bij. Rekenen, een vrij zinloze activiteit die mensen eerst zelf heel goed beheersten, wordt nu gedaan door een absoluut overbodig en nodeloos apparaatje.

In alle stilte zijn er nu elektronische applicaties ontwikkeld die de mens helpen zich in te leven in personen en situaties in de boeken die zij lezen. Daarbij worden licht- en geluidseffecten niet geschuwd. Het is toch alsof men van de hoeren bezeken is. Elk vermogen dat we hebben, schaffen we af om daarvoor een krakkemikkig zelfbedacht geval voor in de plaats te brengen. En met welk doel? Geen doel, het is allemaal alleen maar omdat we het niet laten kunnen en dat is al erg genoeg. Op die manier vervreemden we eerst van onszelf en een tijd later zijn we totaal overbodig geworden. Nou ja, misschien is dat wel het beste wat de aarde kan overkomen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s