Het geloof van de superioriteit

Vanmorgen heb ik even gekeken naar het Hour of Power. Het eerste deel met het interview met André Rouvoet was nog best te pruimen maar daarna kwam het. Daarna vond de EO het nodig om ons lastig te vallen  met een kerkdienst in één van die gezegende kerken van de VS. Een van die geloofsgemeenschappen waar hypocrisie en schijterige vaderlandsliefde met elkaar hand in hand gaan en ja….daar kwam me een opgefokt dertigertje vertellen hoe Jezus alles bedoeld had. Hij zou wel eens gaan vertellen hoe Jezus het allemaal bedoeld had. Hij kon dat in zijn glanzende pak en prachtig geknipte haartjes. Hij als übermensch was daartoe geroepen….

Om te beginnen leek de presentatie vooral op de aanbieding van een nieuw schoonmaakmiddel en ik zat dan ook te wachten op het verlossende moment waarop de spuitbus tevoorschijn zou komen maar dat gebeurde niet. Alhoewel…de man sprak over de beroemde episode in het evangelie waarin Jezus spreekt over het slaan en toekeren van wangen. In een betoog dat hij vooral zelf uit zijn duim gezogen leek te hebben . gaf hij een uitleg. Het hoogtepunt daarin vormde de opmerking dat de door Jezus gepredikte geweldloosheid niets te maken had met leger of politie. Vreemd, i kan me niet herinneren dat Jezus iets heeft gezegd over de exclusieve positie van Praetorianen en Legionairs. Maar de boodschap was duidelkijk. Politie en leger staan in de VS op hoog verheven positie, nabij de heiligheid. Het leger is sowieso het enige bindende element in de VS, nou ja naast het malsgeknauwde Wie zijn of haar vaderland wil dienen, laat zich opblazen in Afghanistan of een andere kolonie. Nee, van het leger moet je afblijven, het maakt oorlog en dat houdt de VS bij elkaar. En trouwens, er zullen vast wel liefdevolle soldaten en officieren in die kerk gezeten hebben. Die kun je toch niet voor het hoofd stoten? Of…geeft iemand u een kopstoot, keer hem ook uw kin toe? Nee, dat zit er daarginds niet in.

Het zijn natuurlijk niet de Amerikanen die vergeten zijn wat het centrale thema in het christendom is. Ook in Europa is een stevige scheidingsmuur gebouwd tussen de liefde van Christus en het geweld van de overheid. Die twee hebben niets met elkaar te maken en Jezus heeft ook nooit gezegd dat je niet met drones mag bombarderen. Dus…we gaan gewoon door. Onwillekeurig gaan mijngedachten dan terug naar de christenen in de Romeinse arena’s die zich zingend en biddend voor de leeuwen lieten slepen en die ter plekke werden verscheurd. Ikben er van overtuigd dat als die weg was volgehouden, dat we dan in een heel wat betere wereld terechtgekomen zouden zijn dan nu. De geweldenaar gaat nu eenmaal uiteindelijk te gronde aan zijn eigen geweld dat niet wordt beantwoord. Maar ja, het kost wat voorstellingsvermogen en vooral moed om dat in te zien en tot werkelijkheid te maken.

Tot sterkte,

Kaj `Elhorst

Chaoticus.wordpress.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s