Olympische fratsen, het vuur is er uit….

Eergisteren zag ik Hugo Borst in DWDD vertellen over een boek dat hij had geschreven. Hij was op zoek in de diepste krochten van de geest van Louis van Gaal. Ik zou dat nooit doen. Die man is een mix van absolute krankzinnigheid en genialiteit. Dat kom je wel meer tegen. Niet teveel van aantrekken dus. Tijdens het gesprek kreeg k de indruk dat onze Hugo die toch een aantal jaren geleden getransformeerd is naar de mannenliefde verliefd is op Louis. Persoonlijk lijkt het me een misser om daar een boek over te schrijven. Ik maak ook geen boek over Heleen Mees.

Sport wordt een steeds meet ingewikkelde zaak. Van Rutte mag je politiek en sport niet met elkaar vermengen maar Poetin gebruikt de Olympische Spelen als PR voor zichzelf en zijn “elite”. Er waren bij de begin- en eindfeesten meer Russische nationale kleuren te zien dan Olympische. Hetzelfde gebeurt met het WK in Brazilië. Als je als staatshoofd veertig miljard uitgeeft aan de Olympische Spelen en dan toch nog 25.000 vrijwilligers inzet, dan ben je niet alleen niet goed bij je hoofd maar nog een uitbuiter ook. Als je als regering hele volkswijken sloopt omdat er zo nodig een nieuw stadion moet komen, dan ben je een barbaar. Ik dacht dat die Brazilianen hartstikke mooie stadions hadden dus wat the fuck…? En wat te denken van sporters die het af laten weten omdat een ander land in een bepaalde sportsector dominant is? Een volslagen gebrek aan sportiviteit en gedrevenheid! Kennelijk gaat het alleen om de prijs, niet eens om het winnen. Sport is verworden tot het “verzamelen van medailles”.

Nee, sport verbroedert niet. Feyenoord fans die “Kanker Van Gaal” brullen terwijl de vrouw van de trainer net veertien dagen tevoren aan kanker is overleden, zijn veel erger dan de allerergste wilde beestensoort die je waar dan ook maar tegenkomt. Dat Youp van ;t Hek daarover zijn kwaadheid uitspreekt en vervolgens in Rotterdam politiebescherming nodig heeft, is karakteristiek voor de hersenloze meute die hier en daar soms de tribunes bemant. Begrijp me goed: er zijn ook goede voetballiefhebbers maar die verdwijnen vaak in het tumult van de voetbalzombies. Alles bij elkaar is er van een Olympische Gedachte in de samenleving weinig te merken. Sportiviteit is dood en het vuur is er uit. Laten we maar gewoon weer gaan putje-voetballen en de rest die van geld is vergeven, Dan leren we misschien weer wat sportiviteit is. vergeten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s